Мартин Божанов - Нотариуса е бил информатор и доверено лице

...
Мартин Божанов - Нотариуса е бил информатор и доверено лице
Коментари Харесай

Потвърдено: Нотариуса е бил доверено лице на МВР. С какво се е занимавал

Мартин Божанов - Нотариуса е бил осведомител и доверено лице на Министерство на вътрешните работи. Това разобличаване направи Антикорупционния фонд, който извади информация, направена от ГДБОП през 2022 година и изпратена още тогава до прокуратурата. Документът съдържа голям брой данни за връзки на групата на Божанов с съответни магистрати и чиновници на разнообразни институции. Нещо повече - отговори на въпроса къде тогава Нотариуса е държал богатия си списък с компромати, с които се допуска, че е направлявал част от по този начин наречените си сътрудници в институциите.
Прочетете още
Въпросната информация се оказва бездънен извор на съответни имена на хора, които по един или различен метод са сътрудничели на Божанов, съдържа и съответни местоположения на така наречен му списък с компромати, ориста на които сега е незивестна.

Справката е направена през 2022 година. В нея е записано, че още тогава е било известно съществуването на клуба Секретен сътрудник прочут още като " Съдебни съидейници ", в който проверяващите влязоха на претършуване едвам след гибелта на Нотариуса. Справката дава отговор и на един въпрос, за който нямаме отговор по формален път с аргумента " държавна загадка ", а точно бил ли е помощник на Министерство на вътрешните работи Нотариуса. Според документа отговорът е да - още от 2005 година до правенето на справката. Това значи към 17 години съдействие. Дали този документ е достоверен - още през вчерашния ден попитахме Министерство на вътрешните работи и отговор не получихме.

Имена на магистрати, служители на реда, юристи, свързани със убития през януари Мартин Божанов са били открити още преди две години, когато от ГДБОП изготвили такава информация и я изпратили на прокуратурата. Тези данни изнесе Антикорупционният фонд. Страниците изобилстват от данни за измами и търговия с въздействие. Има и съответни местоположения на богатия списък на Божанов, употребен като инструмент за обосноваване на хора да му сътрудничат.

" Архиви, които съдържат компрометираща информация за дадени длъжностни лица, незнайно кои и незнайно тъкмо какъв темперамент на тази компрометираща информация. Със сигурност включва някои по този начин подиуми с по-пикантно наличие, само че въпреки това евентуално има и документиране на корупционно държание или на съответни връзки сред длъжностни лица и групата на Нотариуса ", сподели Андрей Янкулов - юридически специалист в Антикорупционния фонд.

Според въпросната информация - и със сътруничество на Министерство на вътрешните работи. През 2005 година чиновник на Трето Районно ръководство го е записал като непринуден помощник в категориите доверено лице и осведомител. Според Антикорупционния фонд обаче това било комфортно прикритие.

" Не Нотариуса е бил помощник на Министерство на вътрешните работи, а Министерство на вътрешните работи е било помощник на Нотариуса, тъй като тези длъжностни лица от Министерство на вътрешните работи, които са го записали като помощник и други длъжностни лица, които са посочени също в справката, са му правили разнообразни услуги. Конкретни чиновници от Министерство на вътрешните работи по-точно са му снасяли на него информация, ползвайки масивите на министерството, с цел да подкрепят незаконната му активност ", сподели Янкулов.

Бил ли е или не помощник, публично по въпроса от Министерство на вътрешните работи досега има единствено безмълвие.

" Дали е бил или не помощник едно лице, без значение дали Мартин Божанов или който и да било различен, това съставлява държавна загадка ", сподели Калин Стоянов на 04.04.2024 година

Какво обаче работят сътрудниците на Министерство на вътрешните работи и за какво са значими за работата на системата - попитахме специалистите, били по високите етажи на министерството.

" Тези сътрудници са доста значима част от работата на Министерство на вътрешните работи, само че с тях би трябвало да се работи правилно и етично. От тях би трябвало да се чака да оказват помощ при разктиването на закононарушения. По никакъв метод тази фигура не може да се употребява да се слага чадър над едно лице ", изясни Иван Демерджиев - някогашен министър на вътрешните работи.

" Информаторът на Министерство на вътрешните работи е човек, който оказва помощ скрито на Министерство на вътрешните работи във връзка с такива проблеми, които оперативният служащ, който се е обърнал към него и е почнал и е развил връзките, курира в работата, в която работи. Може да е обвързвана с наркотрафик, може да е обвързвана с квартирни обири. Довереното лице, както се досещате от самото название, е лице, на което Министерство на вътрешните работи има доверие. Това е неофициално взаимодействие на хора, които нормално имат някаква експертиза ", уточни Николай Радулов - някогашен секретар на Министерство на вътрешните работи.

" Едно от условията към тези сътрудници е те да не правят закононарушения. Т.е. този статут не им разрешава да правят закононарушения и те да получават протекция в тази връзка. Те получават протекция по отношение на съответното съдействие, което оказват по съответни производства. Финансовата полза е минимална. Имат, да, при избрани обстановки има възнаграждение, само че не е нещо изключително решаващо. Важно е те да имат мотивация да подпогнат органите при откриване на характерни закононарушения ", разяснява Иван Демерджиев - някогашен министър на вътрешните работи.

А след тези отговори въпросите стават повече и те още веднъж са към проверяващите, тъй като би трябвало да стане ясно какво е подхванато след справката и дали откритите данни са надградени.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР