Мартиан Табаков (р. 1992) е сред свежите нови явления в

...
Мартиан Табаков (р. 1992) е сред свежите нови явления в
Коментари Харесай

20 въпроса: Мартиан Табаков

Мартиан Табаков (р. 1992) е измежду свежите нови феномени в нашата артистична сцена, и то по няколко посоки. Новата му независима галерия " Архитектура на звука " (в изложба 359 - Водната кула в " Лозенец ", продължава до 13 ноември) показва задачата му да трансформира скулптурния обект в звукоизвличаща форма. По време на премиерата десетки, в случай че не стотици хора пробваха да " свирят " на скулптурите му и от шума да основат мелодия.

Мартиан е също по този начин част от сатиричната пънк група КАКЕ?, резултат от неговия " страховит крах " като цигулар. Те към момента нямат кой знае какъв брой издадена музика, само че постоянно приковават вниманието по време на изявите си, последно на откриването на фестивала за цифрово изкуство DA. Освен Табаков в групата членуват още един художник - Мартин Пенев, както и англичанинът Андрю Андерсон. Тримата са и измежду хората, които поддържат артистичното пространство и ателие Belka в кв. Сухата река.

По-рано тази година Табаков беше измежду артистите, поканени в плана " Корени: 16 модерни статуи за Галин Малакчиев " в САМСИ. Интересите му се простират и към театъра - през 2016 година Табаков е номиниран за " Икар " за музикалното оформление на " Росмерсхолм " по Хенрик Ибсен.
Като какъв човек се определяте?
Като човек, който обича да допира околния свят с ръцете си.
Нещото, в което вярвате безусловно?
Вярвам в следствията от дейностите ни като човеци и като общественост.
Любимият ви миг от деня?
Ако нямам работа, късният следобяд и към залез слънце. Ако имам, преди обяд.
Капитал - брой 44 Най-голямото предизвикателство във вашата работа?
Преходът сред света на концепциите и този на действителността. За един художник конфликтът със законите на физиката е по едно и също време въодушевяващ и сложен.
Как бихте обяснили това, което вършиме, на едно 5-годишно дете?
Играя си с разнообразни форми, играя си със звука, играя си с празни листове.
Как си почивате?
Ежедневието, заниманието и специалността ми са се слели и е шанс, в случай че не помни какво върша даже за малко.
Какво ви зарежда?
Зарежда ме, когато е топло и усетя мириса на чист въздух, пристигнал с вятъра от някъде другаде. Тогава главата ми прелива от думи и хрумвания. Изпитвам мощна жадност да обхвана света.
Какво ви разсмива?
Разсмива ме, когато котката ми види миризливка у дома и стартира да я дебне, с цел да я хване. Още дебне, а като скочи да я гризне, се изстрелва като пружина, пък след това пада от парното.
Какво ви натъжава?
Когато се усещам зарязан от времето.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Енергетика 3 Вечерни вести 1 Медийна сергия 2 Политика 3 Коронавирус 1 Политика 2 Енергетика 3 Вечерни вести Какво ви вбесява?
Когато взема неверно решение в неприятен миг.
Личност, на която се възхищавате?
Мила, тя знае мястото си, не търпи смяна и остава постоянно каквато е.
Кое свое качество харесвате най-вече?
Широко скроеното отношение към света.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР