Марта Георгиева е общински съветник от ДСБ, който следи от

...
Марта Георгиева е общински съветник от ДСБ, който следи от
Коментари Харесай

Марта Георгиева, общински съветник: В Борисовата градина ще може да се строи и то много

Марта Георгиева е общински консултант от ДСБ, който следи от началото процедурата по правене на Подробния организационен проект (ПУП) на Борисовата градина. През февруари 2018 година тя насочва следващите писмени въпроси към кмета Йорданка Фандъкова във връзка ново строителство в парка, скрито като " възобновяване на архитектурни размери ", в плана за Подробен устройствен план. Общественото разискване на готовия план за Подробен устройствен план с създател чл.кор. арх. Атанас Ковачев, стартира на 5 юни от 17:30 часа в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Г-жо Георгиева, кметът Фандъкова съобщи на последната сесия на общинския съвет, че изказванията за застрояване в Борисовата градина са операция?

- Опитът ми с кмета Фандъкова ме е научил да не се поверявам на заявките й, а да проследявам деликатно документите, които в много случаи споделят тъкмо противоположното. В самия план за Подробен устройствен план има цяла глава " Ново застрояване ". В нея откриваме, че ще се строи музей " Зелена памет на София ", който ще е сред Розариума и бул. " Драган Цанков ". Дадена е оптималната застроена повърхност 540 кв. м и оптималната височина 10 м, което значи, че тази постройка може да има три етажа и разгърната застроена повърхност от 1620 кв. м.

Други обекти за строителство са обвързани с " възобновяване на изчезнали архитектурни размери по архивни данни ". Това е чисто ново застрояване - " изчезнали размери ", сега ги няма, само че се желае възобновяване им. Такъв обект е по този начин нареченото Климатично учебно заведение, което съгласно плана на Подробен устройствен план ще се строи на място, където в този момент има гора, т.е. изисква и огромна сеч. Предвижда се градеж не на една, а на три здания на Климатичното учебно заведение, всяка от които е по два етажа, а общата им разгърната застроена повърхност е 980 кв.м (според графичната част на проекта). Скандалното е, че това строителство е планувано в резерватната част на парка и върху парцел с неустановена благосъстоятелност. Т.е. дава се опция на някой, незнаен обществено към този момент, да строи в резервата.

В ПУП-а за това учебно заведение се споделя, че ще се възвърне единствено при несъмнено открити архивни данни. Значи, може и да не се построи?

- Да, само че в идващия миг в плана за проекта се споделя " при липса на архивни данни позволява основаване на нова паркова комбинация в стила на останалата част ". Което ще рече: и да не намерим следи какво тъкмо е било в миналото там, отново ще си построим три здания.

Климатичното учебно заведение не е било знакова част от Борисовата градина и всички хора от региона, до които се допитах, не си го спомнят. Сякаш проектантите са се чудели на какво съображение да измислят някъде да се строи в парка.

На друго място в проекта е маркирано, че това " учебно заведение " спада към обектите за лимитирано публично прилагане и ще се " загражда с ажурна ограда ". Разбирате ли – то няма да е за прилагане от хората, земята там е с незнаен притежател, само че за тях е значимо да се допусне строителство на три здания без безусловно никаква нужда.

Казвате " за тях ". Кого имате поради? Пред общинския съвет Фандъкова сподели " Това е план на проектанта, не е мнението на Столичната община ".?

- Кметът Фандъкова, в случай че искаше в проекта за Борисовата градина да няма ново строителство, трябваше да го разпише ясно още в Заданието, което нейният чиновник Петър Диков (бившият основен проектант на София) изготви през 2015 година Тя не го е направила. В собствен писмен отговор от 13 юни 2018 година във връзка мое запитване за този Подробен устройствен план, тя споделя, че всички рекомендации от експертния съвет към проектанта, изработващ ПУП-а, първо ще бъдат " утвърдени от мен " и тогава ще му бъдат пратени. След това планът ще бъде възложен за общестено разискване. Сиреч, откакто Фандъкова си даде нейните забележки, тогава ще се появи този план за Подробен устройствен план за публично разискване. Това значи, че тя не е имала забележки против застрояването, тъй като в този момент то стои в проекта, който ще се разисква на 5 юни. Излиза, че не е имала забележки и против изсичането, и против новите алеи и обекти и така нататък. Проектантът не е отговорен - той се шири съгласно чергата.

Един проектант е естествено да желае нови алеи и паркови оси, само че възложителят, Столичната община, би трябвало авансово да му е споделил, че това е неприемливо. Те – ръководещите Столичната община и общинския съвет - освен не са му споделили, а наподобява сякаш скрито са му упълномощили " Измисли метод с изчезнали в предишното здания, тъй че да има благоприятни условия за строителство на нови здания! "

Със същия претекст за " възобновяване на изчезнали архитектурни размери " ще се строи на мястото на изгорелия ресторант " Тенекиите " на площад " Велчова завера " с разгърната застроена повърхност 765 кв.м. Не е ли ново строителство построяването на нова конна база до Ловния парк? Или преместването на игрищата на " Спортна София "? Сега софиянци ги употребяват, само че се възнамерява да ги разрушат, което е строителна активност - ще влиза тежка техника в парка, ще се запрашава. А на гара " Пионер " ще се строят още веднъж стадиони, съблекални, зали с обща разгърната застроена повърхност 2781 кв.м.

До тук звучи много притеснително. Има ли още?

- Уви, да. Цитираното до тук строителство не включва паркингите, не включва нови административни здания до стадион " Юнак " и до музея " Зелената памет на София ", не включва построяването на нови тоалетни. Последните са несъмнено нужни, само че забележете, планувани са тук-там, където няма инфраструктура. Т.е. ще строим тоалетни, а след това ще вършим алеи и пътеки до тях, за които ще би трябвало да се сече растителност, дървета. Предвижда се и " нова композиционна ос " към братската могила. Това ще е голяма, допускам асфалтова, алея на мястото, където сега е поляна!

Но проектантът на ПУП-а арх. Атанас Ковачев, съобщи, че никакъв асфалт няма да допусне в парка?

- Арх. Ковачев споделя, че " възвръща алеята сред езерото с лилиите и обелиска ", тъй като е принос на оня интервал към композицията на парка. А тогава, през комунизма, там е имало не една, а две големи алеи с асфалт. Отделен въпрос е, че отстранява конната база, пък не отстранява братската могила - монумент, който не е присъщ за парка, каквато е конната база.

Има опасения, че в лесопарковата част на Борисовата градина, която е източно от Алея Яворов, дърветата не са картотекирани и това крие риск от безотговорно изсичане?

- Предполагам, че задачата в дълготраен проект е лесопарковата част да стартира да наподобява на парковата (от Орлов мост до Алея Яворов) – ще се вършат алеи там, след това заведения, а за какво не и строителство след няколко години? Имаше проучване на лесопарковата част на Борисовата градина от Лесотехническия университет, което даде рекомендации, само че те са за стопанска гора.

Просто неверно беше заданието, което Столичната община направи към университета – все едно ги питаха " Как да изкараме от тая гора повече дървен материал? " И отговорът беше, че част от гората би трябвало да се прочисти с активност 15-20%. Не да се гледа, кое дърво е болно или изсъхнало, а да се сече, до момента в който се доближи %: " дървостроят се отсича последователно под формата на прозорци, които се уголемяват ". Моите настоявания и натискът от жителите доведоха до това кметът Фандъкова и Лорита Радева (председател на общинската комисия по околна среда) да се откажат да секат по този начин всеобщо и да отсекат единствено дърветата около алеите и то като ги правят оценка едно по едно. Така към този момент най-малко спасихме дърветата оттатък алеите.

Не можете да отречете, че в ПУП-а е наложена безапелационна възбрана за разширение на стадионите " Васил Левски ", " Българска войска " и " Юнак "?

-В някакъв смисъл спортният министър Красен Кралев е прав да недоволства. След като се позволява толкоз доста ново строителство в парка, е разумно той да попита " Защо не давате да се обновят стадионите? "

Според мен тематиката за стадионите е изкуствено основан спор сред Столичната община и страната – Министерството на младежта и спорта, които се ръководят от една и съща политическа мощ и могат да си го разрешат без да ни намесват в него.

Спорът е, с цел да се сътвори звук в системата и да се осъществят другите цели в парка. Сега, поради стадионите могат да апелират ПУП-а и той да падне в съда в тази си част. А те в същото време ще си строят там, където хората не са съгласни да се строи, тъй като просто около тематиката за стадионите ще бъде погубен дебатът всъщност за Борисовата градина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР