Марта Бодифелт е коуч и създател на блог за жени,

...
Марта Бодифелт е коуч и създател на блог за жени,
Коментари Харесай

Писмо до моето Аз преди развода

Марта Бодифелт е коуч и основател на блог за дами, които минават през тестванията на развода. Преживяла сама разтърсванията на този спешен миг, тя стартира да търси ясна тенденция, препоръки и проект от съответни стъпки, с които да се съвземе и да поеме отговорност за новия си живот. След като построява ясна тактика и излиза невредима от този стадий на живота, тя стартира да споделя опита и знанията си, след продължителни изследвания и образоване, и оказва помощ на доста дами да се оправят със страха, несигурността, самотата и всички свързани с развода мъчителни страсти.

Понякога ми се желае да можех да се върна обратно във времето и да кажа на моето изплашено и незряло аз отпреди развода нещо, което тогава не искаше да повярва. И това е, че разводът ще я направи по-добра жена, тъй като ще я накара да поема опасности. Рискове, които ще я изпълнят с кураж и убеденост, каквито ѝ липсваха по време на брака.

Щях да ѝ кажа, че е обикновено да е изплашена до гибел, че е изцяло разбираемо да се усеща обезверена, несигурна и изгубена, да е подготвена на всичко за малко обич, за някаква милувка. Щях да я предупредя, че постоянно ще се усеща, като че ли е полетяла от ръба на стръмна канара и пропада в дълбока пропаст, изгубила вяра, че в миналото още веднъж ще види слънцето. Щях да ѝ кажа, че хиляди пъти ще бъде връхлитана от страхове със силата на вихър, страхове, които нашепват, че в никакъв случай повече няма да се засмее, че няма да обича още веднъж, да изпита почитание и обич към себе си.

Но щях да ѝ кажа и друго – да не се отхвърля, тъй като е взела вярно решение.

Щях да я уверя, че си коства да заложи на карта комфорта и познатото злощастие и да даде късмет на щастието, макар че това е път през територията на дискомфорта. Щях да ѝ обещая, че разводът ще я направи по-добра жена, тъй като ще я научи да пуска ненужното. Да ѝ кажа, че е демонстрация на смелост да признае пред себе си, че животът, който е възнамерявала малко по малко, не е живота, за който е родена.

Да сложиш завършек на брака си е риск – голям риск. Животът на двойката се обръща с краката нагоре. Жената се изправя пред финансова неустановеност, изключително в случай че е била стопанка, децата страдат в борбата за родителските права, от време на време се стига до разтягане на връзките с роднините и общите другари. Мисля, че това са главните мотиви за безпокойствие в един трагичен брак – хората се опасяват от последствията и с цел да ги избегнат, си споделят, че всичко ще е наред и ще преодолеят рецесията, колкото и да са нещастни.

 f iStock

Бих припомнила на остарялото си аз, че от години обмислям по този метод, избирайки комфорта и нещастието пред неизвестността на развода. Но даже и тя знаеше, че този шарж не може да продължи дълго.

Щях да я похваля, когато се осмели да поеме страшния риск и осъзнае, че повече не може да понася този подправен комфорт. Щях да ѝ кажа, че като избира за известно време дискомфорта, уязвимостта и чувството за безтегловност, като се излага на опустошителната буря на скръбта и отчаянието, като взема решение да се бори и да издържи на финансовите тествания, в действителност заплаща авансово цената на щастливата развръзка. Нямаше да скрия от нея, че да сложиш завършек на един разпадащ се брак, е риск, обвързван с тежки последствия. Точно по тази причина се назовава риск – тъй като не знаем какъв ще е резултатът и какви ужасни разтърсвания може да преживеем.

Но не знаем и какви удивителни неща могат да се случат – неща, които ни оказват помощ да растем, да се развиваме и да ставаме по-добри персони. Бих ѝ споделила, че когато събереш куража да се изложиш и да устоиш на бурята, тогава се случват удивителни неща. Бих я уверила, че сърцето ѝ ще ликува макар нещастието, че увереността ѝ ще пораства, до момента в който се учи да плава в тези рискови води и открива подводните камъни при развода. Щях да бъда до нея, до момента в който съчинява съглашението за развода, да я успокоявам, до момента в който се учи по какъв начин да живее сама, да ѝ покажа по какъв начин да се спазари с юриста и да си спести хиляди долари, да я подтикна да преследва ползи, за каквито не е и чувала по време на брака. Щях да виждам по какъв начин искрата на щастието пламва още веднъж, откакто дълго време е била угаснала. Щях да я насърча да търси помощ, само че и да се научи по кое време да разчита на себе си. А след това безшумно щях да следя по какъв начин последователно се учи да поддържа връзка и да пази ползите си – по какъв начин ползва тези умения, усвоени при развода, в работата и в връзките с околните и приятелите. Щях да ѝ обещая, че един ден нейното помъдряло аз ще осъзнае какъв брой мощна е била – доста по-силна, в сравнение с е вярвала, че може да бъде.

Щях да ѝ кажа, че най-после разводът ще я направи недосегаема. Каквато съм аз в този момент.

 f iStock

Разводът ме направи недосегаема. Помня по какъв начин излязох от правосъдната зала с мисълта, че съм оживяла и съм минала сполучливо през тестване, което ужасява доста женени двойки. При това без да изгубя всичките си спестявания и разсъдъка си. Разводът ме научи да бъда смела. Направи ме освен издръжлива, само че и отворена за риска. Това е опитът, който затвърди убеждението ми, че е значимо да поемаме опасности. Може да наподобява мъчно, само че единствено по този метод ще получиш повече, в сравнение с имаш – без значение дали става дума за риска да се откажеш от специалност, която те прави нещастна, да напуснеш работа, с цел да пътуваш сама по света, или да защитаваш правата и ползите си.

Докато бях омъжена, не притежавах тази сигурност и убеденост, че като котките мога да се приземя на крайници без значение от крайния резултат. Ако не беше разводът, може би в никакъв случай нямаше да развия тези качества. Затова, в случай че се чувстваш удобно, само че си нещастна, събери храброст и поеми нужните опасности. Струва си, с цел да станеш по-добра жена. Бих споделила тъкмо това на моето аз отпреди развода, единствено че тя към този момент го знае.

 f iStock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР