Марсоходът Perseverance откри загадъчни камъни на дъното на кратера Jezero,

...
Марсоходът Perseverance откри загадъчни камъни на дъното на кратера Jezero,
Коментари Харесай

Perseverance откри загадъчни образувания в кратера Jezero

Марсоходът Perseverance откри загадъчни камъни на дъното на кратера Jezero , демонстрират фотоси от Червената планета, получени от американската галактическа организация NASA. Апаратът е снимал дъно на антично езеро, покрито с голям брой каменни формирания, както и част от канара с тъмни зони на повърхността.

Предстои екипът на NASA да изследва дали каменните формирания имат вулканичен или утаечен генезис . Вулканичните скали се самобитен геологически часовник, който би оказал помощ за проучването на историята и еволюцията на Jezero, а утаечните скали са евентуален " летопис ", който може да е запазил следи от минал живот, в случай че е имало подобен на Марс.
 НАСА сполучливо тества дребен хеликоптер на Марс
НАСА сполучливо тества дребен хеликоптер на Марс

Одобрена е и сходна задача на Титан, огромната луна на Сатурн

С помощта на камера, наречена WATSON , закрепена в края на роботизираната ръка на Perseverance, марсоходът е направил подробни фотоси на скалите. Двойка мащабируеми камери, даващи Mastcam-Z изображението на " главата " на марсохода, също са изследвали терена. Лазерен инструмент, наименуван SuperCam, е изследвал химическия състав на скалите. Тези принадлежности и други разрешават на учените да придобият повече и по-задълбочени знания за кратера Jezero, са споделя още н обявата на NASA.

Задачата на Perseverance се усложнява от това, че скалите към него са ерозирали от вятъра с течение на времето и са покрити с по-млад пясък и прахуляк.

" Когато погледнете в канара, там виждате историята ", сподели Кен Фарли от Caltech, част от екипа на плана Perseverance.
 Снимка 530895
Източник:

Въпреки че марсоходът не разполага с чук, той има други способи да надникне в пластовете на хилядолетията. Той може да употребява абразив, с цел да смила и изравнява повърхността на скалата, разкривайки вътрешната й конструкция и състав. След като това бъде направено, екипът има опция да събира по-подробна информация за химическия и минералния състав благодарение на раменни принадлежности, наречени PIXL (Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry) и SHERLOC (Сканиране за обитаеми среди с Raman & Luminescence for Organics & Chemicals).

" Колкото повече скали разглеждате, толкоз повече научавате ", отбелазва Фарли.

Основна цел за задачата на Perseverance е изследването на астробиологията, в това число търсенето на признаци на античен микробен живот . Марсоходът ще изследва геологията на планетата и предишния климат, ще проправи пътя за проучване на Червената планета от хората и ще бъде първата задача за събиране и херметизиране на марсиански скали и реголит (раздробени скали и прах).

Следващите задачи на NASA, в съдействие с Европейската галактическа организация ESA, ще изпратят галактически кораби на Марс, с цел да вземат запечатаните от марсохода скални проби и да ги върнат на Земята за изчерпателен разбор.
 НАСА извлича О2 от Марс - пръв рандеман на запас от друга планета за потребление от хора
НАСА извлича О2 от Марс - пръв рандеман на запас от друга планета за потребление от хора

Преобразуването може да проправи пътя за човешки живот на Марс
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР