Марсоходът Curiosity отбеляза вчера 2000-ят ден от работата му на

...
Марсоходът Curiosity отбеляза вчера 2000-ят ден от работата му на
Коментари Харесай

Curiosity изкара 2000 дни на Марс


Марсоходът Curiosity означи през вчерашния ден 2000-ят ден от работата му на Марс и тои знаменатерет ден той означи с правене на снимки на находища от глина, която крие в себе си последните следи от океани на панетата, заяви НАСА.

Curiosity, който е четвъртият роувър на НАСА, се приземи върху повърхността на Марс в кратера Гейл на 6 авугст 2012 година. Сложната процезура на кацането бе кръстена от учените и жуналиситте като „ седемте минути на ужаса “. Марсоходът сполучливо изпъни главните задания, сложени пред задачата му, откривайки следи от съществуването на топли пресноводни езера и реки на Марс, извърши и доста други открития. Въпреки всичките механически проблеми, четвъртият роувър на НАСА, както и по-големият му брата Opportunity, работиха върху повъхността на Марс доста по-дълго време, откокото в началото разчитаха учените – 2000 марсиански дни вместо 668 денонощия. През това време марсоходът измина 18,7 километра и се изкачи съвсем до върха на планината Шарп, чийто скронове сега учи.

Съграсно оценките на инженериня екип на Curiosity, плутониевите генератори за топлота и електричетво ще раотят още към 7-8 години, коет ще му разреши да дочака скопойно кацането на седващия роуър на НАСА - марсоходът "Марс-2020". /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР