Марсианският хеликоптер Ingenuity на НАСА оцеля през първата си нощ

...
Марсианският хеликоптер Ingenuity на НАСА оцеля през първата си нощ
Коментари Харесай

Марсианският хеликоптер на НАСА оцеля през първата си смразяваща нощ

Марсианският хеликоптер Ingenuity на НАСА оцеля през първата си нощ на повърхността на Марс, оповестява НАСА. Нощните температури в кратера Джезеро могат да спаднат до минус 90 градуса по Целзий, което може да аргументи заледяване и напукване на незащитени електрически съставни елементи и да повреди бордовите акумулатори, нужни за полет.

Оцеляването през първата нощ, откакто бе обособен марсохода Perseverance на НАСА на 3 април, е значим крайъгълен камък за 1,8-килограмовата машина. Следващите дни това ще бъде първият летателен уред, който ще се опита да извърши управляем полет на друга планета.

" Това е първият път, когато апаратът е независим на повърхността на Марс ", разяснява МиМи Аунг, управител на в лабораторията за реактивно задвижване на НАСА в Южна Калифорния. " Но в този момент имаме удостоверение, че имаме вярната изолираност, верните нагреватели и задоволително сила в батерията, с цел да оцеле в студената нощ, което е огромна победа за тима. Радваме се да продължим да го приготвяме за първия полетен тест. "

Създаването на летателен уред, задоволително дребен, с цел да се побере на марсохода, задоволително лек, с цел да лети в тънката атмосфера на Марс, само че задоволително устойчив, с цел да устои на марсианския мраз, съставляват обилни провокации. За да се подсигурява, че слънчевите панели върху роторите на хеликоптера може да получават слънчева светлина допустимо най-скоро, Perseverance е инструктиран да се отдалечи от апарата малко след разполагането му.

Докато хеликоптерът слага четирите си крайници на марсианската повърхнина, той остана прикован към корема на марсохода, получавайки сила от него. Марсоходът служи като информационна връзка сред хеликоптера и Земята, и ще употребява своя набор от камери, с цел да следи полетните характерности на хеликоптера със слънчева сила от Van Zyl Overlook.

Единствената задача на хеликоптера е да организира полетни проби в тънката атмосфера на Марс, хеликоптерът не е екипиран с научни принадлежности. Тестването ще бъде приключено в границите на 30 марсиански дни (марсианският ден е 24,6 часа), като по-късно научното проучване на Perseverance на кратера Джезеро ще се форсира.

" Нашият график за проби за 30 дни е авансово зареден с вълнуващи стадии ", изяснява Теди Цанетос, заместник-оперативен началник на хеликоптера в JPL. " Каквото и да се случи, ние ще съберем всички полетни данни, които можем, в границите на този период. "

На 4 април Perseverance показа първото изображение на хеликоптера на повърхността на Марс. Сниман е от задната лява камера, изображението демонстрира лопатките на ротора на хеликоптера, които към момента са подредени една в друга (конфигурация, употребена за икономисване на място по време на пътуването до Марс) и четирите му крайници, крепко стъпили на повърхността на Марс.

През идващите два дни хеликоптерът ще събира информация за това какъв брой добре се показват системите за термичен надзор и зареждане, до момента в който е независимо в околната среда на Марс. Тази информация ще бъде употребена за фина конфигурация на системата за термичен надзор на Ingenuity, с цел да му помогне да оцелее в суровите марсиански нощи през целия интервал на полетния опит.

На 7 април би трябвало да бъдат освободени ограничителите, които държат лопатките на ротора дружно. Ако екипът на задачата реализира това, идващите няколко дни ще включват повече проби на роторните лопатки, както и на моторите, които ги задвижват. Има и инспекции на инерционния измервателен блок (електронно устройство, което мери ориентацията на тялото и ъгловата скорост) и бордовите компютри, натоварени с самостоятелно ръководство на хеликоптера. Освен това екипът ще продължи да следи енергийните характерности на хеликоптера, в това число оценка на мощността на слънчевите панели и положението на заряда на шестте литиево-йонни акумулатори.

Ако всичко върви добре с всяка от безбройните инспекции преди полета, първият опит на Ingenuity да се издигне от повърхността на своето (10 на 10-метрово) " летище " - определено поради своята повърхност и липса на трудности - ще бъде не по-рано от вечерта на 11 април.

Следващите полетни проби са планувани през целия месец, като камерите на Perseverance обезпечават обилие от изображения с висока разграничителна дарба за историческата задача.
 Марсоходът на НАСА
Марсоходът на НАСА " Пърсивиърънс " улови звуци от придвижването си на Марс

Записал е 16 минути звуци от 27,3-метровото си движение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР