Маршрутът на обиколката е утвърден и добре познат. Сборният пункт

...
Маршрутът на обиколката е утвърден и добре познат. Сборният пункт
Коментари Харесай

За трети март знакови музеи във Велико Търново ще работят безплатно

Маршрутът на обиколката е одобрен и добре прочут. Сборният пункт е пред музея " Възраждане и Учредително заседание, който за жалост през тази година няма да отворен за гости, защото е в ремонт. Ще бъде разказана подробна история на постройката, за нейното историческо значение и за най-важните артефакти, свързани с паметната дата, които се пазят там.

 

Втората " спирка " е музей " Затвор “, след което маршрута ще мине оп ул. " Гурко “. Следващият обект е Сарафкината къща – един от най-ярките мостри на жилищната архитектура от този интервал. Обиколката приключва на монумент " Майка България “, където всеки искащ ще може да сложи цвете в символ на благодарност към всички борци за българската независимост. “

 

Обиколката по исторически места, свързани с национално-освободителното придвижване, Руско-турската война и възобновяване на българската държавност стартира в 10:00 часа. Екскурзоводи ще са: Пенка Виткова-Георгиева и Румяна Павлова. Всички обекти са атрактивни за посетителите.

 

Традиционно музей " Възраждане и Учредително заседание “ постоянно притегля интерес, тъй като е знакова постройка и експозицията е извънредно богата и огромна. Самата постройка също има извънредно богата история. Много знакови моменти, свързани освен с Освобождението, само че и с първите значими политически събития от новата ни история са свързани тази постройка. Не по-малък е интереса и към музея " Затвор “, защото това е единствената сходна експозиция в България, изобщо, освен в Търново. Сарафкината къща е с неповторима като архитектура. Експозицията също постоянно буди интерес там, макар че от време на време остава малко в страни от обичайните атракции. “

 

На празничния 3-ти март отворени за гости ще са още крепостта Царевец, Археологическия музей, черква " Св. 40 мъченици “, Мултимедийния посетителски център " Царевград Търнов “, " Констанцалиева къща “ и черква " Рождество Христово “ в Арбанаси.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР