Маршът за генерал Луков отново вдигна напрежението. Стотици се включиха

...
Маршът за генерал Луков отново вдигна напрежението. Стотици се включиха
Коментари Харесай

Луков марш се състоя въпреки забраната


Маршът за военачалник Луков още веднъж подвигна напрежението. Стотици се включиха във факелното шествие в София макар съпротивата, съобщи Нова Телевизия.

Забраната на властта за провеждането на шествието не попречи Луков марш въпреки всичко да се състои. Българският народен съюз отхвърли изрично обвиняванията, че Луков марш проповядва неонацизъм и антисемитизъм. Според уредниците факелното шествие е само едно възпоменателно шествие в памет на убития български воин - военачалник Христо Луков.

Часове преди провеждането на Луков марш антифашистки организации се събраха под надпис „ Без нацисти по улиците ни”, с гледище за възбраната на Луков марш.



„ Събитието Луков марш промотира краен шовинизъм и аз считам, че това няма място в една демократична страна като България”, съобщи Радослав.

Над 100 души в това число и посетители от Гърция се събраха в градинката зад джамията Баня Баши, с цел да кажат „ не” на Луков марш.

„ Искаме да кажем, че София не е нацистки град, че и ние заемаме място и не желаеме да бъдем бити, взривявани по улиците, което се случва сега”, съобщи Ирина Борова.

Протестът беше и на хората с друга полова ориентировка, имаше и бежанци, пристигнали да го поддържат.

„ На управляващите желая да кажа, че те би трябвало ясно да застанат, че национализмът не е мнение, а е престъпление”, съобщи Радослав.

Властите в лицето на заместител външния министър Георг Георгиев се оповестиха срещу провеждането на Луков марш. Кметът Йорданка Фандъкова също забрани шествието. Но съдът отхвърли възбраната. Срещу Луков марш декларация изпрати и Американското посолство.

Шествието се организира за 15-ти следващ път и е в памет на военачалник Христо Луков. Основател на Съюза на българските национални легиони и министър на войната за интервала 1935-1938.

„ Може да очаквате едно стройно, подредено, дисциплинирано факелно шествие, което да уважи паметта на ген. Христо Луков”, съобщи Звездомир Андронов, уредник на Луков марш.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР