Марс има своя версия на Големия каньон със значителни количества

...
Марс има своя версия на Големия каньон със значителни количества
Коментари Харесай

Откриха вода в огромна система от каньони на Марс

Марс има своя версия на Големия каньон със обилни количества вода. Това стана ясно след изобретение, направено от орбитален уред, обикалящ към Червената планета, съобщи CNN.

Aпаратът ExoMars Trace Gas Orbiter, изстрелян през 2016 година като взаимна задача на Европейската галактическа организация и Роскосмос, е засякъл водата в система от каньони, която е 10 пъти по-дълга, пет пъти по-дълбока и 20 пъти по-широка от Големия каньон.

Водата се намира под повърхността и е открита посредством инструмента FREND (Fine Resolution Epithermal Neutron Detector). Той е в положение да картографира водорода в горния метър от марсианската почва.
 SpaceX изстреля прототипа на кораба си за полети до Марс
SpaceX изстреля прототипа на кораба си за полети до Марс

Важна стъпка в усвояването на космоса

По-голямата част от водата на Марс се намира в полярните региони на планетата и остава замръзнала под формата на лед. Въпросният каньон обаче се намира на юг от екватора на планетата, където температурите нормално не са задоволително ниски, с цел да се резервира лед.

Според учените системата от каньони е с размера на Нидерландия.

През 2022 година в космоса ще бъдат изпратени европейският марсоход " Розалинд Франклин " и съветската повърхностна платформа " Казачок ", които се чака да кацнат на Марс през 2023 година Марсоходът ще прави сондажи под повърхността на планетата в търсене на органични материали, които биха могли да разкрият дали на Марс в миналото е имало живот.
 Русия желае да строи АЕЦ на Марс
Русия желае да строи АЕЦ на Марс

Инициативата е на " Роскосмос "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР