Марс Експрес вече две десетилетия изследва отблизо Червената планета(снимка: ESA) Днес

...
Марс Експрес вече две десетилетия изследва отблизо Червената планета(снимка: ESA)
Днес
Коментари Харесай

ESA ще излъчва днес на живо от Марс


Марс Експрес към този момент две десетилетия изследва от близко Червената планета
(снимка: ESA)

Днес от 18:00 ч. Европейската галактическа организация (ESA) ще направи директно лъчение от орбитата на апарата Mars Express (Марс Експрес). Събитието, отдадено на 20-годишнината от стартирането на станцията, ще продължи един час.

Излъчването ще покаже изображение съвсем в действително време – със закъснение от 18 минути. 17 минути са нужни за предаване на сигнала към Земята и още 1 минута за излъчването му посредством наземни сървъри и кабели.

Марс Експрес със спускаемия модул Бийгъл 2 излетя от Байконур на 2 юни 2003 година и дойде в орбита към Марс през декември същата година. Бийгъл 2 кацна на Марс, само че връзка с него не беше открита, евентуално заради щета в слънчевите панели и информационната антена. Същевременно Марс Експрес проработи в естествен режим и стартира да учи планетата благодарение на седем от своите научни принадлежности.
още по темата
Станцията реализира доста за две десетилетия. Например, тя съумя да открие метан в атмосферата на Марс, да картографира състава на ледените шапки покрай полюсите и евентуално да открие подземно езеро покрай Южния полюс на Марс.

Видеото ще се излъчва онлайн от VMC (камера за образно наблюдение), в началото предопределена да управлява разкачването на Бийгъл-2. След повредата на спускаемия модул VMC беше изключена, само че след това още веднъж включена да прави фотоси за научни и просветителни цели.

Специалистите от ESA усъвършенстваха логаритмите за обработка на изображения от камерата, трансформирайки я в пълностоен инструмент. На ESA лиши няколко месеца, с цел да приготви днешното лъчение, в това число да създаде принадлежности за бързо издание на VMC изображения в мрежата.

„ Това е остаряла камера, в началото проектирана за инженерни цели, да работи на разстояние от 3 милиона километра от Земята – това към момента не е тествано и, почтено казано, не сме 100% сигурни, че ще работи ”, разяснява Джеймс Годфри, началник на интервенциите с галактически кораби в центъра за надзор на задачата на ESA в Дармщат, Германия

“Но аз съм много оптимист. Обикновено виждаме фотоси от Марс и знаем, че са направени преди няколко дни. Радвам се да видя Марс подобен, какъвто е в този момент – допустимо най-близо до марсианското „ в този момент “!, добави Годфри.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР