Марс е пясъчна планета, по-голямата част от повърхността й е

...
Марс е пясъчна планета, по-голямата част от повърхността й е
Коментари Харесай

НАСА публикува зашеметяващи нови снимки от Марс

Марс е пясъчна планета, по-голямата част от повърхността й е покрита с червен прахуляк и лед. Има доста невероятни пейзажи - от пясъчни дюни до планински вериги. Ето някои необикновени изображения, направени от марсохода на НАСА и европейския галактически транспортен съд.



Това панорамно изображение на марсианския пейзаж е последното изображение, направено от марсохода на НАСА Curiosity. По повърхността са разпръснати камъни със странни форми с всевъзможни размери, които се простират до самия небосвод. Въпреки че наподобява като река, в действителност е канара и пясък, завършени в каньон от ерозията напразно.



Атмосферата на Червената планета е разредена и пропуща малко светлина, тъй че даже ниските обекти хвърлят доста тъмни сенки. Вятърът образува и дребни вълнички по пясъка, сходни на талази. Те се назовават ​​ярданг и са доста публикувани на Марс.



В региона Нили Патера на Марс пясъчните дюни се движат и трансформират бързо. Орбиталният уред следи тази област на всеки няколко месеца, с цел да улови по какъв начин дюните са трансформирали формата си.



Това изображение демонстрира " отпечатък " от изсъхнала лава върху повърхността на Марс. Широкоформатни изображения демонстрират по какъв начин в миналото дюните са се движели през югоизточния район на планетата.



Това изображение е получено посредством съчетание на два набора от данни от Mars Global Surveyor на НАСА. Той изобразява аспект от орбита на северния полярен район на планетата. Ширината на покрития с лед регион е 999 км.

Това изображение на рид, наименуван Aireson Hill, е направено от марсохода Curiosity на НАСА. Могилата се намира във групировката Мури, в долната половина на планината Шарп. Марсоходът Curiosity изследва пясъчни дюни покрай пясъчна купчина през февруари 2017 година



Този впечатляващ пейзаж наподобява като сцена от научнофантастичен филм, само че това е същинска фотография от повърхността на Червената планета. Тези равнини са богати на глина и железни минерали, което в допълнение допуска, че в даден миг на Марс е текла вода. Изображението е направено през 2015 година от марсохода Curiosity.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР