Mароко е държава, известна с изобилието от подправки, като може

...
Mароко е държава, известна с изобилието от подправки, като може
Коментари Харесай

Как да си купим истински шафран в Мароко

Mароко е страна, известна с изобилието от подправки, като може би най-популярна е с шафрана, който се създава там. Шафранът обаче е една от най-скъпите подправки в света , заради компликацията от добиването му. Реколтата от шафрановия минзухар се събира единствено в една-две седмици през есента, а за добива на 1 грам шафран се изискват 150 цветя.

В същото време беритбата се прави на ръка, защото механизацията е съвсем невъзможна, тъй като за първокласен краен артикул, цветовете се събират напълно леко отворени, което изисква непрекъсната оценка на положението им.

Съставът на подправката е неповторим. В близалцата на шафрана са открити над 150 летливи и пигментни субстанции , само че тези, които в най-голяма степен дефинират цвета, усета и аромата, са три .

Кроцинът е алено багрилно вещество, което във воден разтвор дава жълтооранжево оцветяване. Шафранът е едва до мощно горчив , в случай че се опитва самичък по себе си, и това негово свойство се дължи на пикрокроцина . Уникалният мирис на шафрана е поради сафранала , който се получава от пикрокроцина при процеса на сушене.

 Снимка 385903

Освен една от най-скъпите, шафранът също е една от най-широко публикуваните подправени подправки на пазара. Разбира се, освен по света, само че и в Мароко.

Най-доброто място, от което може да си купим Шафран в Мароко, е селцето Талиуин , тъй като точно там главно се отглежда шафранът в страната. Има купища онлайн информация за това по какъв начин да се разграничи същинският от подправения шафран, само че това, на което би трябвало да се доверим най-много, е нашият нос . Истинският шафран има кондензиран, характерен и доста характерен аромат.

Ако задържим носа си в буркана и не усетим да мирише доста мощно, евентуално ни продават шафранка - растение, което наподобява сходно, само че няма присъщия за шафрана мирис. Разбира се, това не оказва помощ на купувачите на шафран, които взимат за пръв път или на тези, който не си спомнят по какъв начин тъкмо би трябвало да мирише същинският.

 Снимка 385901

Ако казусът е подобен, би трябвало да гледаме за алените близалца , присъщи на шафрана, тъй като единствено при шафрана нишките са с толкоз алено кондензиран цвят . При най-висококачествения шафран обаче има и още една специфичност. Когато се бере, трите червени влакна на близалцето се издърпват, а свързващата ги жълтеникава част (стълбче) се отделя.

Затова в случай че желаеме да се убедим, че купуваме най-хубаво качество, дребната жълтеникава част би трябвало да липсва. Това не значи, че в случай че я има, не е е шафран, а просто че не е от най-хубавите. Ако се остави тази част, тя усилва размера на продукцията, само че фрапантно понижава качеството ѝ, тъй като не съдържа в задоволителна централизация характерните субстанции на шафрана.

 Снимка 385902

В Мароко множеството подправки са изложени навън в разнообразни кошчета, само че не и същинският шафран, тъй като той е доста скъп. За да открием подобен, би трябвало да се оглеждаме къде пазарят локалните и да си купим оттова. Друго значимо, което би трябвало да знаем е, че въпреки в Мароко да обичат и да се пазарят за всичко, същинският шафран прави изключение.

За него цената е безапелационна , избрана от съответния търговец и не предстои на коментар. Което не значи, че от магазинчето до пазара не може да варира, като приблизителните цени са от 30 до 60 дирхама (от 6 до 12 лева.) за 1 грам. Само са информация, в България цената за 1 грам е към 34 лева

 Пустинята Ерг Чеби - една от най-големите забележителности на Мароко
Пустинята Ерг Чеби - една от най-големите забележителности на Мароко

В мароканската Сахара
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР