Марокански момичета са изправени пред заплаха от сексуално посегателство, принудителен брак след земетресението

...
Поток от съобщения, публикувани онлайн от мъже, насърчаващи брака на
Коментари Харесай

Поток от съобщения, публикувани онлайн от мъже, насърчаващи брака на непълнолетни момичета и други форми на експлоатация след мощното земетресение в Мароко накара активисти и организации за правата на жените висока степен на тревога.

Сред останките от земетресението с магнитуд 6,8 по Рихтер, което удари Атласките планини в Мароко на 8 септември, възрастен мъж, за когото се предполага, че е доброволец, помагащ на оцелелите, позира до младо момиче на около 10 години.

„Тя не иска да дойде с мен в [Казабланка], но прошепна, че когато порасне, ще се оженим“, написа мъжът в надпис към своята история в Instagram със снимка на себе си и младото момиче .

Друга популярна страница във Facebook критикува „градските момичета“.

„Защо да се жениш за някой разглезен, който все още иска да се облича в открити и тесни дрехи, да харчи много пари, да възпитава неправилно децата си“, гласи публикацията, призовавайки мъжете вместо това да се женят за „момичета, които не биха поискали нещо”.

„[Мъжете] се застъпваха да отидат и да се оженят за тези момичета, като някои от тях оправдаваха [тяхното] тълкуване на религията... Дори и да са непълнолетни, ние ще ги спасим [те],” Ясмина Бенслиман, мароканка активист и основател на Politics4Her, организация с нестопанска цел, насърчаваща равенството между половете в политиката, каза пред Al Jazeera.

Бенслиман и други марокански активисти за правата на жените настояваха за значението на менструалните грижи непосредствено след земетресението, когато скоро бяха предупредени за кампанията, призоваваща мароканските мъже да пътуват до отдалечени села, за да „спасяват“ млади момичета.< /p>

Поне един мъж беше арестуван тази седмица за популяризиране на подобно съдържание, 20-годишен студент от град Ерачидия, който се хвалеше онлайн, че пътува до засегнати от земетресения зони с намерението да извърши сексуално насилие над млади момичета, според местните медии.

Сметките доведоха до това Бенслиман и нейната организация да настояват за чувствителна към пола реакция на помощ при земетресението. Сега те са публикували манифест, призоваващ за такъв отговор.

„Знаехме, че нещо подобно ще се случи, че ще има рискове от насилие, основано на пола, че ще има рискове от експлоатация, и точно това се случва с тревожните случаи, които видяхме онлайн,“ каза Бенслиман.

„Абсолютно важно е да имаме чувствителен към пола подход към оказването на помощ при бедствия“, добави тя. „Според [Програмата за развитие на ООН] жените и момичетата са 14 пъти по-склонни да умрат по време на бедствия, отколкото мъжете.“

Попечители на нацията

Докато операциите по възстановяване продължават, Мароко обърна известно внимание на конкретните рискове, пред които е изправено по-уязвимото население.

Миналата седмица крал Мохамед VI предостави статут на „Охрана на нацията“ на децата, останали сираци от земетресението, за да ги „защити от опасности от всякакъв вид“, включително от трафик, Карима Мкика, президент на базираната в Маракеш Al Карам Асоциация, неправителствена организация, която работи за защита на уязвимите деца, каза пред Ал Джазира.

Организацията на Mkika не е документирала случаи на трафик на деца след земетресението, но те са създали гореща линия, на която хората да съобщават за всяко подобно насилие.

Според Лайла Бейкър от Фонда на ООН за населението (UNFPA), Мароко отдавна работи, за да гарантира, че борбата с насилието, основано на пола, и прилагането на мерки за репродуктивно здраве са основни елементи от неговите национални планове за готовност при извънредни ситуации.

Но, каза Бейкър, собственият отговор на UNFPA на бедствието не е толкова стабилен в сравнение с операциите му в Либия, друга северноафриканска държава, разтърсена от екологична катастрофа, след като наводненията, причинени от буря миналата седмица, убиха хиляди.

>

„Всъщност сме много по-заредени в Либия, защото има продължаващ конфликт“, каза Бейкър пред Ал Джазира.

В Мароко, според регионалния директор, има анекдотични доказателства за случаи на сексуално насилие, извършени след земетресението.

Но в сравнение с операциите си в Либия, UNFPA има по-малко структурирана система в Мароко за предоставяне на услуги в такива случаи, включително консултиране, каза тя.

Следователно нивото на готовност на дадена страна да реагира на свързаните с пола аспекти на кризите е критично, добави Бейкър.

Бедността през периода продължава

Въпреки че опасенията за възможни принудителни бракове, трафик и сексуално насилие са широко разпространени, основният проблем с менструалната хигиена продължава да съществува.

„Жените не спират да имат цикъл само защото има земетресение“, каза пред Ал Джазира Нора Фицджералд от базираната в Маракеш организация с нестопанска цел Amal Women’s Training Center.

В най-тежко засегнатите планински райони менструална бедност – или ограничен достъп до менструални продукти – вече съществуваше преди земетресението.

Жените и момичетата в планините често не използват еднократни дамски превръзки, а по-скоро парцали, каза Фицджералд.

„Но поне имат малко уединение и могат да перат неща и какво ли още не. Така че сега можете да си представите, че няма дори санитарни възли“, каза тя, като се позова на хората от отдалечено население, които сега пътуват до градските градове, за да търсят подслон и подкрепа.

Организациите, провеждащи кампании за и осигуряващи менструални консумативи за засегнатите жени и момичета, следователно предоставят образователни ресурси, докато ги доставят.

„[Наистина] е важно да разберем културните норми, преди да дарим старинни продукти, които те може би никога не са виждали преди или дори знаят как да използват“, каза Манджит Гил, главен изпълнителен директор и основател на Binti International, международна благотворителна организация насочени към облекчаване на периодичната бедност.

Следователно организацията на Gill предоставя повече менструални продукти за многократна употреба пред тези за еднократна употреба, като има предвид с какво са свикнали местните жени и момичета.

UNFPA използва възможността не само да предостави информация за комплектите за менструален цикъл, които доставят, но и да говори с млади момичета за техните нужди, за да направи процеса „по-човешки“, каза Бейкър.

„Бебетата не спират да се раждат“

Междувременно, докато болниците са пълни до горе с ранени и докато селата са откъснати в резултат на щетите от земетресението, бременните жени са изправени пред предизвикателства.

Според UNFPA най-малко 4100 бременни жени са били засегнати от земетресението.

Агенцията на ООН отговаря на исканията за мобилна клиника и опции за безопасно раждане.

Освен това изпълнява програма за развитие в Мароко, фокусирана върху обучението на акушерки, услуга, която е от съществено значение в много страни, каза Бейкър.

Зависимостта от болниците може да представлява предизвикателство особено при спешни ситуации, каза тя.

Това е особено вярно на места, където има малко или никакво медицинско обслужване.

„Бебетата не спират да се раждат [след земетресение]“, каза Фицджералд.

Нейната организация получи молба от селско село за палатка и чисти чаршафи, за да събере импровизирана родилна зала, в която жените да раждат.

„Те буквално нямат нищо“, каза тя.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР