Марката Димитър Маджаров - 2 е на пазара вече 30

...
Марката Димитър Маджаров - 2 е на пазара вече 30
Коментари Харесай

Стремежът ни е с времето да постигнем до 50% дял продажби за износ

Марката " Димитър Маджаров - 2 " е на пазара към този момент 30 години. Как се промени държанието на клиентите от началото на 90-те до момента?
В началото компанията работеше най-вече с разнос на стока до съществени хранилища, които обслужваха дребните и междинните магазини от обичайна търговия в огромните градове. Магазините закупуваха стоката си непосредствено от склада на дистрибутора по регион, портфолиото беше доста по-малко, както и каналите за продажба, само че беше по-лесно за организация, нямаше промоционални цени и брошури както сега.

С навлизането на интернационалните търговски вериги и надлежно новия метод на предложение, с офертите към крайния клиент и изобилието от артикули стана по-трудно да фокусираш потребителя тъкмо към своя артикул. Полагат се много старания от комерсиалните и маркетинг екипи на фирмите да се комуникира с крайния клиент, той да получи нещо ново, което е в крайник с трендовете, дружно с комфортна разфасовка, на преференциална цена.

Развиха се браншове като био, веган, без лактоза, които по това време не си представяхме като евентуални.

В последна сметка артикули като сирене, кашкавал, кисело мляко, луканка, шпеков колбас си останаха обичани и търсени за ежедневна консумация. Промени се само опаковката в посока на по-атрактивна и модерна визия, както и грамажът.
Реклама Как е разграничен бизнесът ви сред млечните артикули (краве, овче, козе сирене, крема сирене, сметана, мляко) и месните артикули като обичайните ви луканка " Маджаров " и " Панагюрска ", филе " Елена "?
- В момента 60% от продажбите ни са върху млечния подбор, като главните категории са бяло саламурено сирене и кашкавал, следвани от киселото мляко. " Димитър Маджаров-2 " ЕООД е компания, профилирана в производството на саламурени сирена и кашкавали, като, несъмнено, най-големият дял е този на продуктите от краве мляко, следвано от козе и овче.

При месните артикули произвеждаме най-вече сурово-сушени продукти: луканки, суджук, филе " Елена ", бабек, врат " Тракия ", също и трайни колбаси - " Бургас ", " Шпеков " и " Маджаров ". През последната година увеличихме доста каузи на слайсираните артикули в разфасовки в газ и вакуум както за вътрешния, по този начин и за външния пазар.
Какъв е делът на износа в чужбина в бизнеса на компанията, за кои страни главно изнасяте и какви са прогнозите ви за 2021 година за външните пазари?- Компанията оперира най-вече на вътрешния пазар и по този начин е била структурирана комерсиалната ни политика до 2017 година За последните четири години обаче сме нараснали каузи на износа четири пъти. Все още вътрешният пазар господства - разпределението е 80% в негова изгода и 20% в интерес на износа.
Стоката ни се изнася във всички европейските страни и най-много в страните, където живее българско население. Марката е позната с обичаи, качество и многообразие от продукти, в чужбина се търсят обичайни български месни и млечни артикули за трапезата. Това подкрепя марката " Димитър Маджаров " да уголемява позициите си на външни пазари, само че в това време интерес към българските артикули има и от пазари като Сърбия, Македония, Косово, Ирак, Кувейт, Нова Зеландия.
Реклама
Продажбите ни в чужбина се генерират от млечните ни артикули като краве, овче и козе сирене, краве кашкавал, кисели млека, а в категория салами - трайни колбаси, суджуци, филе " Елена ", врат " Тракия ", говежда пастърма, луканка. Също по този начин от 2020 година участваме сполучливо и с млени меса в тарелки като кебапче, кюфте, свеж суджук и други

Забелязва се растеж на продуктите ХТСХ (които са храни с обичайно характерен темперамент в група месни, имащи на етикета си специфичен знак за генезис от България), като сега се работи интензивно към предпазено название за генезис и на българското кисело мляко и саламуреното сирене. Това е една прелестна самодейност и се прави за да разпространява най-български обичайни артикули.

Стремежът ни е с времето да реализираме до 50% дял продажби за експорт, като интензивно работим за реализиране на поставените цели.
Преди време споделихте, че очаквате продуктите от новата линия прясно мляко да усилят приходите през 2021 година с 5-10%. Остават ли прогнозите ви същите?
- В началото на годината стартирахме в нова група свежи артикули - пресни млека в три маслености. Те към този момент могат да бъдат открити в комерсиалната мрежа и в промоционалните брошури на нашите клиенти. Измина и една сполучлива телевизионна акция и работим в посока на национална дистрибуция на продукта. Първоначалните ни цели за групата се реализираха, а сега комерсиалният ни екип работи фокусирано върху уголемение на наличието на всички пресни млека в обособените региони на България.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Градове 3 Свят 1 Градове 2 Свят 3 Свят 1 Политика 2 Места 3 Градове Реклама Промениха ли се търсенето и желанията на потребителите около пандемията и в случай че да, в каква посока?
- В категориите, в които компания " Димитър Маджаров " оперира, още в самото начало стартира смяна в държанието на потребителя - от избягването да се пазари през известните деликатесни витрини, с цел да се избегне досег на продукта с индивида зад витрината, до закупуване на по-големи фамилни разфасовки заради приготвянето на храна главно в домовете.

Засили се ползата към онлайн извършването на покупки на хранителни артикули, което досега не беше публикувано. Потребителят насочи вниманието си към дребните квартални магазини в огромните градове, тъй като те са по-малко рискови за заразяване с COVID-19. През последната година и половина пазарът се концентрира върху предлагането на атрактивни предложения към крайния клиент - ценови оферти, даром количества, отстъпка на цяла група артикули и така нататък, и то по доста по-агресивен метод, в сравнение с през миналите години.

Трудно се възвръща делът на продажбите през хорека канал, който към момента работи със занижени темпове и не доближава размерите и интереса от 2019 година
Вашата компания е фамилен бизнес с предприятия в района на Пловдив. Как се промени Пловдивска област през последното десетилетие по ваши наблюдения?
- Пловдив е доста удобен стопански район, с ниска безработица, главен център за произвеждане на храни и питиета, фокусиран е и към развиване на земеделието. Промени се динамично в икономическо отношение с откриването на нови предприятия, с непознати вложения. През последните три години се следи преселване на хора от по-малките градове и обитаеми места, което е добър знак за развиването на района.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Пловдив е комфортен и логистично за снабдяването на стока във всеки завършек на страната и затова доста от огромните транспортни компании откриха своите логистични центрове.

Средната работна заплата се усили сред 10 и 15%, отвориха се доста нови обекти и заведения и градът е по-често посещаван от хора от чужбина и други обитаеми места в България.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР