Марк Паркър, главният изпълнителен директор на Nike © Mike Segar

...
Марк Паркър, главният изпълнителен директор на Nike © Mike Segar
Коментари Харесай

Nike залага на роботизация

Марк Паркър, основният изпълнителен шеф на Nike

© Mike Segar Още по тематиката
Глобалният поход на Uniqlo

Японската верига за облекла към този момент е номер четири в света, а задачата й е лидерската позиция
19 окт 2017
Бизнес за 9 милиарда лева

Най-голямата верига в България прави 18% от оборота на всички търговци в класацията топ 100
29 сеп 2017
Селекция: Есенно-зимни трендове

Няколко значими трендове в облеклата и аксесоарите за есента и зимата на 2017, които има смисъл да добавите в дрешника през идващите няколко месеца.
29 сеп 2017 566
са фабриките по света, където се създават обувките на Nike през 2017, при 785 през 2013 година

50
милиарда $ доходи е задачата, която си е сложила компанията за 2020 година, през предходната година те бяха 34.4 милиарда

75%
от моделите спортни обувки на компанията се създават във Виетнам, Индонезия и Китай.Постепенното фокусиране на американската корпорация за произвеждане на спортна екипировка Nike върху роботизирането на производството заплашва нископлатената работна ръка в Азия, написа Financial Times. Опасенията на анализаторите в района са, че наклонността при автоматизацията на производството, от която Nike е част, наред с доста други производители ще изложи на риск от загуба сериозна част от нискобюджетните браншове, на които разчитат някои от най-големите стопански системи в света.

Новите способи за основаване на класики

В продължение на години Nike сполучливо съчетава внедряването на по този начин нужните за подобряването на доходността на едно дружество софтуерни нововъведения с придържането към една класическа за компанията визия. Емблематичен в това отношение е моделът на компанията Flyknit Racer, който мнозина дефинират като софтуерен пробив oще с дебюта му през 2012 година Причината – спортната обувка е създадена благодарение на специфична плетачна машина, която употребява по-малко труд и по-малко материали, революционно изобретение, насочило бъдещите изследвания на Nike.

Сега обаче мащабът е по-голям и за задачата Nike си партнира с компании като американската Flex, производителя на тракърите за физическа интензивност Fitbit, с цел да усъвършенства автоматизацията на индустриалния развой при обувките. Производствените уреди на Flex в Мексико са се трансформирали в незаменима част от индустриалната верига на Nikе, само че приносът им не се изчерпва с това. Партньорството сред Nike и Flex е един от главните източници на софтуерни нововъведения, като да вземем за пример лазерно рязане и автоматизирано залепване, които да бъдат публикувани измежду доставчиците на Nike. Именно това партньорство въплъщава края на една икономическа вълна и началото на нова, надлежно края на годините, минали в аутсорсване на производството на огромните компании към страни с по-ниска цена на труда, и началото на роботизацията, която ще постави завършек на заводското произвеждане във типа му, в който го познаваме.

По-малко разноски, по-големи награди

Причините са налице. За Nike прекосяването към произвеждане с по-голяма автоматизация има две съществени преимущества. Употребата на машини понижава индустриалните разноски на фирмите и може да докара до доста възстановяване на маржовете на облага на компанията, до момента в който по едно и също време с това улеснява процеса по основаване на нови модели, вследствие на което те доближават по-бързо до запалените по модата клиенти, които заплащат повече за тях.

Автоматизацията обаче ще сложи доста компании като Nike, до момента обект на обвинявания по повод изискванията на труд, в центъра на нов политически спор. Страните с по-ниска цена на труда, където е концентрирано производството на компании като Nike, се усещат застрашени от тази нова индустриализация и ще потърсят решение за нея. Според компанията обаче тези процеси ще бъдат споходени от растеж на продажбите, който ще разреши на компанията да внедри последователно автоматизирани процеси, като в същото време резервира актуалното си равнище на човешка работна мощ.

Понастоящем Nike е един от най-големите мeждународни работодатели със своите над 493 хиляди служащи в 15 страни, участващи в производството на обувки Nike, и още толкоз заети в производството на останалите артикули на компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР