Марк Нопфлър заяви, че иска да даде възможност на китарите

...
Марк Нопфлър заяви, че иска да даде възможност на китарите
Коментари Харесай

Марк Нопфлър продава благотворително част от китарите си

Марк Нопфлър съобщи, че желае да даде опция на китарите си да изживеят нови завършения с нови притежатели, като разгласи продажбата на сбирка от принадлежности, обхващаща пет десетилетия от кариерата му.


Нопфлър, който трансформира Dire Straits в една от най-големите групи в света, ще продаде 120 от китарите и усилвателите си на аукцион на Christie " s в Лондон през януари, като 25% от приходите ще отидат за щедрост.

Певецът и създател на песни споделя, че където и да отиде, към момента пресича улиците, с цел да се вгледа в китарите по витрините на музикалните магазини - тъкмо както е правил, когато е растял в североизточна Англия.

" Правя това още от дребен ", сподели той. " Живея с тази обич повече от 60 години ".

Според него е настъпил моментът " да извадим някои от тези скъпи шестструнни мои спътници от калъфите им и да ги оставим на грижите на Christie " s, с цел да им позволим да изживеят нови завършения с нови притежатели. Ще ми е тъжно да ги видя, само че сме прекарали прелестни моменти дружно и не мога да изсвирвам на всички ".

74-годишният Нопфлър е роден в Глазгоу и като дете се реалокира в Блит в Нортъмбърланд. Учи в гимназия в Нюкасъл и споделя пред Би Би Си, че прекарва часове в разглеждане на витрините на JG Windows в централната комерсиална улица на града, мечтаейки за деня, в който ще има китара.

" Все още си припомням първия път, когато събрах задоволително храброст, с цел да взема една от стената, с треперещи ръце ", споделя той. " Беше испанска китара и един от Джордитата в магазина сподели: " Ако я изпуснеш, ще те изритам ". Дори не знаех по какъв начин се свири. Просто обезверено желаех да я държа в ръцете си ".

Оценката на китарите, които се продават, варира от 300 до 500 000 паунда.

От Christie " s оповестиха, че акцентът на продажбата, с оценка 300 000-500 000 паунда, е винтидж Gibson Les Paul Standard от 1959 година на Нопфлър, която той употребява по време на турнето си Sailing to Philadelphia през 2001 година и Kill to get Crimson tour през 2008 година

Китарата е разказана като " същински колекционерски инструмент, с красиво избледняло черешово-червено sunburst покритие ".

На търга се предлага и Les Paul от 1983 година, който Нопфлър употребява за записването на две от най-известните песни на Dire Straits: Money for Nothing и Brothers in Arms./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР