Марк е един от четиримата евангелисти, описали живота и дейността

...
Марк е един от четиримата евангелисти, описали живота и дейността
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети апостол и евангелист Марк

Марк е един от четиримата евангелисти, описали живота и активността на Иисус Христос. Той бил също един от седемдесетте апостоли и разпространявал Неговото обучение, а също така оставил и документално ревю на това, което проповядвал.

Евреин родом, той се казвал Йоан, само че носел и второ, римско име - Марк, какъвто бил обичаят тогава. Смята се, че той е младежът, който при залавянето на Иисус Христос през нощта и воденето му на съд при първосвещеника вървял обгърнат в платно след тълпата.

Това сведение дава единствено Марк, без да показва име - от невзискателност античните създатели не посочвали имената си. Явно Марк спял, когато в дома им пристигнали да оповестят за залавянето на Учителя, по тази причина станал, завил се в някакво платно и хукнал да види какво става. А когато бойците се пробвали да го заловят, той се отскубнал и избягал гол.

Споменава се в Деяния апостолски, че Марк и майка му Мария давали заслон на Иисус в своята йерусалимска къща. Според антично църковно поверие в тази къща Иисус Христос направил Тайната вечеря с учениците Си, в нея Той се явил на апостолите след възкресението Си, там след това били събрани апостолите, когато Светият Дух слязъл върху тях в деня на празника Петдесетница.

По-късно Йоан или Марк, придружавал апостолите Павел и Варнава, чийто племенник бил, при проповедта им в Кипър, само че се отказал да продължи с тях в Мала Азия и по тази причина Павел не изискал да го вземе при идващото проповедническо пътешестване. Тогава Марк станал асистент на деятел Петър, бил с него и в Рим. Там в средата на I век Марк написал своето евангелие, чиито читатели очевидно не били евреи, тъй като той в текста си изяснява еврейски думи и места в Палестина, а и повече от другите евангелисти употребява латински думи.

После свети Марк проповядвал в Египет, където имал огромен триумф, само че бил преследван за това и починал като страдалец.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР