Британският музей назначава нов временен директор след кризата с кражбите

...
Марк Джоунс беше назначен за нов временен директор на Британския
Коментари Харесай

Марк Джоунс беше назначен за нов временен директор на Британския музей в сряда, тъй като институцията се стреми да възстанови репутацията си след кражбата на около 2000 артефакта от нейната колекция.

„За мен е удоволствие и чест, че ми беше предложена възможността да работя с борда и с колегите в музея, за да гарантирам бъдещата сигурност на колекциите и да възстановя репутацията на този велик музей“, каза Джоунс.

Джоунс заменя германския историк на изкуството Хартвиг ​​Фишер, след като той се оттегли миналия месец заради пропуски в разследването на кражбата на артефакти в музея.

Музеят, една от най-популярните атракции в Лондон, чиито съкровища включва Розетския камък, съобщи миналия месец, че член на персонала е бил уволнен, след като предмети, включително бижута и скъпоценни камъни, датиращи от 15-ти век пр.н.е. до 19-ти век сл.н.е. взети от склад.

Джоунс, който преди това беше директор на Националните музеи на Шотландия и Музея на Виктория и Албърт (V&A), беше назначен след одобрение от британското правителство.

 Британският музей съхранява скулптурите на Партенона, понякога наричани в Обединеното кралство като мраморите на Елгин. class= Британският музей съхранява скулптурите на Партенона, понякога наричани в Обединеното кралство като мраморите на Елгин. Тоби Мелвил/Ройтерс/Файл

„Това е критичен момент за Британския музей и не мога да се сетя за някой, който е в по-добра позиция да ни помогне да вървим напред от сър Марк Джоунс“, каза в изявление председателят на музея Джордж Озбърн.

Кризата с кражбите изглежда датира от 2021 г., когато датски търговец на произведения на изкуството се свърза с Британския музей, за да каже, че е забелязал няколко артикула, които смята, че са от колекцията на музея за продажба онлайн. Първоначално Британският музей каза, че е извършил задълбочено разследване, но последващо проучване установи, че първият отговор е недостатъчен, каза Озбърн миналия месец.

Скандалът се оказа дълбоко смущаващ за музея, като се има предвид както неговият ръст, така и многократните призиви от други страни към институцията да върне много артефакти, които сами са били присвоени по време на Британската империя.

Ниам Кенеди от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР