Марияна Василева от 16 години живее в Азербайджан. Тя започва

...
Марияна Василева от 16 години живее в Азербайджан. Тя започва
Коментари Харесай

Марияна Василева пред БНТ: Имаме подкрепата на ръководството на Азербайджан и развиваме спорта в страната

Марияна Василева от 16 години живее в Азербайджан. Тя стартира своята кариера в южнокавказката страна изначало като основен треньор на националния тим по художествена гимнастика, с цел да се издигне до най-високия пост в страната, стигайки до зам.-министър на младежта и спорта в Азербайджан.

На поста тя е назначена персонално от президента на страната Илхам Алиев, което е знак освен към самата нея и активността ѝ, само че и към България. Тя си спомня с интерес по какъв начин стартира нейният път в Баку. Днес тя дава отговор за всички спортни федерации в Азербайджан и избира да не приказва единствено за една от тях, каквато е тази за художествената гимнастика, а за всички взети дружно.

" Поддържам безусловно всички спортисти, всички федерации, всички треньори. Така би трябвало и да бъде. Художествената гимнастика е един от най-естетичните типове спорт за девойки. Колкото повече девойки и младежи спортуват, това е добре за тяхното бъдеще. Сега виждате по какъв начин се развива животът – повече технологии, остава по-малко време да се четат книги. Отделяме по-малко време за спорт и за себе си ", показа тя в изявление за предаването " Арена спорт ".

Според Василева спортът в страната, където тя живее и работи дружно със фамилията си, се е трансформирал и развил с невероятна скорост.

" Преди 15-16 години бяха 5 клуба в страната, а в този момент са повече от 35. Вече имаме клубове по художествена гимнастика в доста райони. През 2023 година за първи път в историята на Азербайджан имаме европейска купа в ансамбъла на съчетанието с топки и ленти. Имаме и бронзов орден на първата локална гимнастичка, която се е родила и израснала в Азербайджан, участничка на олимпийски игри. Три бронзови медала на европейското състезание за девойки през 2023 година, три бронзови медала на международното за девойки в ансамбъла. Имаме задоволително положителни триумфи, само че имаме и доста над какво да работим ", добави Марияна Василева.



Българката споделя, че поддръжката от страна на страната оказва помощ за развиването на разнообразни типове спорт.

" В останалите типове битката е измежду най-развитите спортове. Много интензивно се развива джудото – от тях чакаме положителни резултати и квоти за Олимпийските игри в Париж. Имаме положителни спортисти в леката атлетика, пукотевица. Стараем се да развиваме всички типове спорт. През 2023 година, когато чествахме столетието на Гейдар Алиев, беше открита ледена площадка. Вече развиваме хокей и фигурно пързаляне. Имаме напълно поддръжката на управлението на страната – за инфраструктура, за всеобщ спорт, на който се обръща извънредно огромно внимание. Провеждаме извънредно доста надпревари, тъй като това е единственият метод да притеглим вниманието и желанието на децата да се занимават със спорт. Много от тях за първи път виждат някои от типовете спорт ", добави тя.

Бившата състезателка и треньорка по художествена гимнастика се старае да притегля български треньори и преподаватели в Баку, които да оказват помощ за развиването на всички типове спорт в Азербайджан, който влага доста в тази област от публичния си живот.

" Миналата година организирахме международните шампионати по таекуондо и пукотевица. Има доста българи, които работят в Азербайджан в разнообразни сфери. Имаме учител в спортната академия, проф. Ганчева, тя завежда катедрата по гимнастика. Имаме треньор по тенис и падел, имаме трима треньори в най-силния ни футболен клуб Карабах. Азербайджанският народ е доста гостолюбив. Като нации сме идентични, съгласно мен. Имаме близка кухня, близка просвета. Бъдещето е с нас ", приключи тя.

Цялото изявление с Марияна Василева гледайте във видеото!



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР