Марияна Николова: Превенцията на насилието над деца е основен приоритетВ

...
Марияна Николова: Превенцията на насилието над деца е основен приоритетВ
Коментари Харесай

Марияна Николова: Превенцията на насилието над деца е основен приоритет

Марияна Николова: Превенцията на насилието над деца е главен приоритет
В сходство с Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето, правилото за висшия интерес на детето е от първостепенно значение и е водещ в дейностите при образуване на обособените секторни системи, отнасящи се до децата. Като страна, утвърдила Конвенцията още през 1991 година, България има ясна посока за развиване на политиките за детето, в подтекста на главните правила, заложени в документа. Това се показва в писмен отговор на вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова по отношение на осемте стратегически цели на Програмата за предварителна защита на насилието и злоупотребата с деца през 2017 и 2018 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Вицепремиерът показва още, че една от петте предпочитани области на Стратегията на Съвета на Европа за правата на детето 2016-2021 г., която беше показана през месец април 2016 година в София, е точно: „ живот без принуждение за всички деца". „ Българското законодателство ясно адресира и слага специфичен акцент на въпросите, свързани с предварителна защита на насилието, координацията сред институциите и поддръжка на децата жертви, които са регламентирани в специфичното ни законодателство в тази област, в това число Законът за протекция на детето, Законът за отбрана от домашното принуждение и други “, прецизира Николова.

Ресорният вицепремиер напомни, че с оглед възстановяване и гарантиране на поддръжката на децата жертви на принуждение и обезпечаване на координираността и интегрирания метод, с Решение № 115 от 9 февруари 2017 година на Министерския съвет беше призната Национална стратегия за предварителна защита на насилието и злоупотребата с деца (2017-2020 г.). С Решение № 409 от 27 юли 2017 година на Министерския съвет е признат и План за деяние за периода 2017-2018 г. към Националната стратегия. Координацията по създаването на плановете на двата документа е осъществена от Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД).

Националната стратегия има осем стратегически цели: Повишаване на успеваемостта на ограниченията за протекция на децата от насилие; Създаване на ефикасна система за предварителна защита на домашното принуждение над деца; Превенция на половото принуждение, половата корист и половата употреба на деца; Превенция на всевъзможни форми на принуждение против деца; Превенция на насилието против деца в просветителната система; Създаване и развиване на разнообразни услуги, модели и принадлежности за предварителна защита на насилието и работа с деца, жертви и причинители на насилие; Повишаване на потенциала на експертите, работещи с деца и възстановяване на междуинституционалното съдействие и координация; Повишаване на чувствителността и информираността на обществото по въпросите на насилието над деца.

Мониторингът на осъществяването на Програмата също се реализира в границите на междуведомствена работна група посредством правене на периодически отчети, отчитащи напредъка по осъществяването на ограниченията и дейностите, заложени в двугодишните проекти за деяние. Периодичният отчет за 2017 година е оповестен на формалната електронна страница на ДАЗД. В развой на завършване до края на месец януари 2019 година е работата по правене на отчета за 2018 година, който след координиране също ще бъде оповестен. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР