Мариян Беляков е изпълнителен директор на Пампорово“ АД – дружеството,

...
Мариян Беляков е изпълнителен директор на Пампорово“ АД – дружеството,
Коментари Харесай

Мариян Беляков: Туроператори се вживяват като банки, моделът Балкантурист трябва да спре

Мариян Беляков е изпълнителен шеф на „ Пампорово “ АД – сдружението, което стопанисва ски оборудванията в зимния курорт. Аctualno.com го потърси за изявление, в което да опише за миналия сезон, приключил много по-рано от плануваното, и за тестванията пред сектора в невижданата рецесия в бранша, провокирана от болестта Covid-19.  
Г-н Беляков, туризмът се очерта блестящо като най-потърпевш бранш от пандемията. На процедура Пампорово какъв брой време по-рано приключи зимния сезон, защото най-малко още два пъти по-късно валя изобилен сняг?
Прекратихме по-рано най-малко с един деен месец, което на процедура е 1/4 от целия сезон. Това респективно ни лиши от 1/4 работа съвсем на цялостни обороти, поради това че много сняг наваля незабавно по-късно. И за нас като за всички останали загубите са огромни. Искрено се надявам сътрудниците от летния бранш да съумеят някак да се съживят от някакъв миг нататък - 15-20 юни, да поработят най-малко два месеца и те.
Какъв беше сезонът за вас и спрямо предходния?
До момента, в който се случи всичко това, сезонът вървеше за 10-та поредна година по-добре от предходния, макар доста тежките условия. През целия сезон имахме усложнения от друго естество, най-много от липса на задоволително натурален сняг, незадоволително ниски температури за произвеждане на неестествен. Благодарение на това, че добре използвахме момента, в който през декември имахме такива условия, успяхме да се задържим толкоз дълго. Разбира се, времето оказа помощ с два-три по-слаби снеговалежа. Въпреки това, инерцията, която сме набрали през последните години, оказа своето въздействие и успяхме да създадем добър сезон досега, в който страната излезе в изключително състояние. В интерес на истината не бяхме задължени да стопираме ски сезона, само че взехме такова решение поради всичко, което се случва.
Вие спряхте незабавно, мисля, че дори още преди да затворят заведенията за хранене?
Поне за Пампорово беше по този начин. Може би два-три дни откакто се разгласи изключителното състояние. Вече не си припомням тъкмо датите, само че не чакахме дълго. Все отново това беше и някаква взаимност с всичко, което се случва към нас, само че и ние като всички понасяме доста тежки вреди.
Налага ли се да връщате пари от неосъществени резервации?
Това е една въртележка, едно домино и всички би трябвало да схванат, че е доста мъчно възобновяване на пари от един индивид към различен, без значение дали става въпрос за физическо, или юридическо лице - туроператор, компания за ивенти и така нататък Причината е елементарна - този бранш, като доста други, работи под формата на кръговрат. Един взема пари, с цел да даде на различен. Друг ги взема, с цел да заплати на трети. Трети - на четвърти. По веригата, знаете, имаме туроператори, превозвачи, снабдители на разнообразни типове услуги. И когато един спре заплащането, всички останали нататък не могат да си получат парите и да се разплащат с други. Така, че всеки търпи загуби. Ние имаме извънредно доста пари, които не можем да си приберем от туроператори. Те ни споделят, че те пък не могат да си съберат парите от междинни техни контрагенти и т. н.. Не всеки има опция да върне получени пари, защото той пък има да взима други пари от другаде. Така вървим в един циничен кръг. Сега обаче би трябвало да сложим края на тази епоха. Всички компании, които се занимават с туроператорска активност, би трябвало да спрат да се държат с парите на доставчиците на услуги като банки. Не може с пари, които са взети от клиенти 2-3 месеца авансово, да бъдат плащани на доставчиците на услуги сред 7 и 30 дни след привършване на услугата.
Така не се ли събират близо 6 месеца, в които се задържат парите?
Разбира се, това е цялостна злополука в цялата промишленост. Аз неслучайно на няколко места повдигнах въпроса, в това число и пред браншовите организации, които следва да го слагат пред Министерството на туризма. Трябва да се направи някаква регулация. Не може да продължава по този начин. Когато си взел пари за някаква услуга, би трябвало да ги платиш. Ние работим още по " Балкантурист " -ки нрав и фасон. Не е единствено България, целия свят работи по този начин.
И какво се случва при сходен проблем?
Много туроператори, които са събрали пари, употребяват обстановката да влязат във форсмажорни условия и споделят: " Ние не можем да си съберем парите от този и оня, разгласяваме банкрут ". Обрали са парите на компаниите, на снабдители като нас, на хотелиери, самолетни компании и други междинни по трасето. Не си заплащат и афишират банкрут. Правят една пирамида и с парите, които са събрали от нас, откриват нова компания. Тази порочна процедура би трябвало да спре! Всички услуги би трябвало да бъдат предплащани. Точка! Поне при нас изрично оттук-нататък ще се вършат единствено такива контракти. Мисля, че по този начин ще стане и на доста други места, защото толкоз хотелиери и снабдители на крайни услуги се опариха! Дойде краят на тези " Балкантурист " -ти контракти! Поне при нас им пристигна края! Всеки оттук-нататък да си прави сметка: доставят ти услуга - предплащаш си я! Такива изчаквания водят до домино. Ето, и Вие ме питате ще връщаме ли пари! Как да ги възстановиш, като не си ги получил!? Ти не си платил заплати, комунални разноски, налози, тъй като на теб не ти е платено. Проблемът е голям. Това е цялостен един сегмент, който доста съществено би трябвало да се прегледа и тези типови контракти да се трансформират изрично. Не може с нашите пари междинни комисионери да се държат като банки!         
Излиза, че коронавирусът е капката, която е преляла в тези ваши взаимоотношения, защото това е остарял проблем, който в този момент изригва с доста мощна мощ?
Категорично. Ние ще похарчим в този момент маса пари за завеждане на каузи против десетки туроператори. Как от нас се чака да си платим заплатите към стотици наши чиновници, като ние имаме да взимаме стотици хиляди, милиони левове, които не ни се заплащат под претекст, че е пристигнал коронавирусът!? А парите са взети от крайния клиент доста по-рано. И когато ние фактурираме по общоприетите контракти, по които работим от 100 години 7-8-12 дни след привършване на услугата, респективно на 15-20-25 март не получаваме една стотинка. Всеки споделя: " Съжаляваме, пред банкрут сме ". Как тъкмо стопански видяно да издържим - теглим заеми. И хората би трябвало да схванат, че това е един циничен кръг. Всички междинни комисионери би трябвало да бъдат изрично превъзпитани. Ако би трябвало, да стане с държавна регулация. В противоположен случай тази вътрешна задлъжнялост сред компаниите ще става все по-голяма. Ще банкрутират компании. Трябва да се измисли разпоредба! Един ще каже: " То опонира на не знам си кой правилник от Европейски Съюз за свободна търговия ". Да, само че тази свободна търговия и тези регламенти ни докараха до състояние, в което не може да си платим заплатите. Не можем да съществуваме. Ами да се промени регламента! Не може постоянно да се крием зад някакви европейски регламенти, те ще ни банкрутират!
Щом казусът е общоевропейски, смяна в регламентите не е ли единственият метод да се позволи той?
Проблемът в действителност не е единствено български, а доста по-голям. Ние ще променим избрани правила по договорите. Ще излезе някой обаче и ще каже, че като променим методиката на заплащането, условията и други, значи нарушаваме еди-кой си правилник. Но съм безапелационен, че ние няма да продължим както до момента. На който му е преференциално да работи по този метод, дано роботи!
Има ли съгласно Вас потребност от антикризисен щаб за спасяването на туризма в България?
Има потребност, несъмнено и подобен щаб има. Всички сътрудници от браншовите организации БХРА, Националният ръб по туризъм, БСБСПА, Националната асоциация по СПА и Уелнес - всички работят в тази посока. Провеждат срещи в Министерски съвет с другите институции. Опитваме се дружно да подкараме първоначално летния сезон, който не е единствено на морето. Той е и в планината, и в СПА-курортите, и в градовете. Правим всичко допустимо да изготви действен сюжет (processing), с нови условия, в някакъв безвреден режим (safe mode), на база на който туризмът да стартира лека-полека да се съживява, да мърда. Искрено се надявам с напъните на всички най-късно от 1-ви юли това да стартира да се случва. Ние би трябвало да се научим да живеем и работим с " това нещо ".
Дали е вероятен туризъм в изискванията на Covid-19, тъй като е ясно, че скоро няма да го победим, а и ваксина няма да има?
Туризмът в последна сметка е една от хилядите брънки, които поддържат стопанската система в целия свят. Ако едното не може да тръгне, и другото не може. Значи светът би трябвало да спре да съществува. Щом е ясно, че би трябвало да живеем с " това нещо ", се приспособяваме. Природата го е посочила - оцеляват единствено най-адаптивните. Ако ние не се приспособяваме като бранш, той умира. За нашата страна 20% от брутния вътрешен артикул умира. Със сигурност има метод. Затова сме дали нашите оферти да се работи върху подобен спешен режим на работа, само че би трябвало да се почне от някъде. Колегите от летните курорти пък грам не са поработили. Септември 60-80% от тях ще са банкрутирали, в случай че не поработят най-малко два месеца да платят заемите.
Вие ще се възползвате ли от схемата 60/40, която държавното управление предлага?
В момента разсъждаваме по тематиката. Все още оглеждаме цифрите. Непрекъснато се трансформират неща по този правилник. Ние към момента сме в изчаквателна позиция. В рамките на 72 часа ще решим.
А правилно ли е, че сте задържали сезонните си служащи съвсем до края на април?
Със сигурност сме задържали непрекъснатите си служащи, а всички, които са били сезонни, са си завършили служебните задължения с нас в режима, в който се развива всичко това. Ако сме завършили сезона публично на 15-16 март, сезонните служащи са били обезщетени с нужното, в случай че са имали срочен контракт. Всичко е спазено. Не сме освободили един от непрекъснатите си чиновници, нито пък сме понижили заплатите. Не сме реагирали под паника. Към момента не сме подхванали нищо извънредно към чиновниците си. Надявам се да успеем да подкараме всичко още веднъж.
Сезонните ви служащи по отношение на непрекъснатите в какво съответствие са?
Постоянните са една трета от общия размер сезонни. Около 600 стават общо през сезона, към 200 са непрекъснати.
Вие в последно време направихте извънредно съществени вложения и несъмнено е рано да се приказва за възвръщане, само че дали съжалявате, че ги направихте?
В никакъв случай не скърбя, тъй като, в случай че не бяхме ги създали, курортът нямаше с всяка последваща година да върви по-добре и по-добре. Инвестициите през последните 6-7 година на процедура върнаха курорта в играта на ските изобщо. Хотелите са цялостни зимно време. Много хора има по ски пистите. Любовта към курорта се върна. Това е най-важното. Има още доста неща, които ще се създадат. Много хора чакаха да сменим триседалковия въжен превоз на Малина. Имахме подобен проект за следващата година, само че очевидно малко ще се забавим. Той по този начин или другояче е в извънредно положително техническо положение, нямаме терзания. Системата за неестествен сняг е в доста добра форма. Покрива към този момент по-голямата част от ски зоната. Рано съумяваме да подготвим пистите. Хората могат сами да си създадат преценка - макар тези тежки условия за подготовка на пистите, какви писти имахме и този сезон. Отделно от това обновихме изцяло хотелите " Орловец " и " Перелик ", пет звезди. Направихме голям конферентен център тъкмо до хотел " Перелик ", триетажен чисто нов СПА-център на 3 000 квадрата. Много неща се направиха в курорта, които за благополучие го държат над водата и никога не мога да кажа, че скърбя. 
По какво ще си проличи по кое време се появява оптимизъм във вашия отрасъл?
Мисля, че оптимизмът към този момент е налице. Може би не знаете, само че извънредно огромен брой ограничения бяха препоръчани на Министерството на туризма от браншовите организации, в които ние членуваме. Всеки от нас взема присъединяване и дава хрумвания. България е една от най-безопасните страни в Европа. Може би сме в топ 3. Използвайки това преимущество, добра методика, добър процесинг за работа в спешен режим, считам, че можем да бъдем много сполучливи. Още повече поради това, което се случва в другите страни и информацията за това къде и по какъв начин се развиват туристическите браншове в конкурентни на България страни. Ние би трябвало да се приспособяваме да живеем и работим в " това нещо ". 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР