Мария Захарова видя опит за провал на Световното първенство по

...
Мария Захарова видя опит за провал на Световното първенство по
Коментари Харесай

Конфликтът между Запада и Русия целял провал на Мондиал 2018


Мария Захарова видя опит за неуспех на Световното състезание по футбол в обтегнатите връзки със Запада

Основната цел на някои западни страни е да провалят Световното състезание по футбол, което би трябвало да се състои в Русия през това лято. Това разяснява представителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова във връзка напрежението сред Русия и страните от Северна Америка и Европа след отравянето на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и неговата щерка във Англия.

" Това не е просто тяхна фантазия (на западните страни – бел. ред.), това е главната им цел ", сподели Захарова в изявление за " Пети канал ", отговаряйки на въпрос дали Русия ще се сблъска с изолираност от западните страни на Мондиал 2018. " Такова е моето усещане, че просто желаят да махнат Световното състезание по футбол от Русия ", добави Захарова.

Междувременно съветското министерство на външните работи разгласява лист с нови въпроси към Англия и Франция по случая " Скрипал ", предадоха АП и ТАСС.

Въпроси

Въпросите - 14 към Лондон и 10 към Париж - се концентрират до френското присъединяване в следствието на покушението с нервнопаралитично вещество в британския град Солсбъри при започване на март. Англия разгласи, че татко и щерка Скрипал са атакувани с вещество, създадено в някогашния Съветски съюз, и уточни Русия като причинител на закононарушението. Русия отхвърля обвиняването. След случая редица страни изгониха съветски дипломати, а други, като България, привикаха посланиците си в Москва за съвещания.

С въпросниците Москва желае пояснение на какво съображение към следствието са били привлечени французи и пита до каква степен те са специалисти по бойните отровни субстанции. Освен това съветската страна се интересува по какъв начин по този начин френските специалисти са открили, че употребяваното вещество в Солсбъри е с съветски генезис и разполагат ли във Франция с мостри от групата бойни сътрудници " Новичок ".

Подобни въпроси са отправени и към английската страна. Британските управляващи са запитани още дали са уведомили Организацията за възбрана на химическите оръжия за включването на Париж към следствието и предадени ли са на организацията изводите на френските следователи. Русия пита какво общо има Франция със случилото се с двама съветски жители във Англия и по кои свои процесуални законодателни текстове британците канят непозната страна да взе участие във вътрешно английско следствие.

Иска се пояснение за какво е отказано правото на консулски достъп до двамата съветски жители, които са потърпевши на английска територия. Освен това Москва пита какви антидоти са приложени на потърпевшите и по какъв начин тези противоотрови са се оказали в английските медици на мястото на случая.

Експулсирани

Междувременно късно в неделя ТАСС заяви, че всички съветски дипломати, експулсирани от Съединените щати, са напуснали дружно със фамилиите си територията на посолството на Русия във Вашингтон. Те са се качили на два рейса за интернационалното летище " Дълес ", откъдето да отпътуват със специфичен аероплан за Москва. По време на потеглянето на рейсовете не е имало катастрофи и провокации.

В същото време съветското посолство в Лондон предизвести пътуващите за Англия руснаци, че може да станат обект на провокации, в това число и с слагане на непознати предмети в багажа им.

Напрежението сред Москва и Лондон се изостри след експулсирането на дипломати поради случая " Скрипал " и още повече през вчерашния ден, откакто английски публични лица претърсиха подробно пътнически аероплан на " Аерофлот " на летище Хийтроу.

Позиция

В същото време немският министър на външните работи Хайко Маас декларира, че неговата страна желае да резервира разговора си с Русия макар спора към покушението против Сергей Скрипал, съобщи ДПА.

В изявление за " Билд ам зонтаг " Маас споделя, че " доста от доверието бе изгубено поради дейностите на Русия през последните години ". Но в същото време " ние се нуждаем от Русия като сътрудник, да вземем за пример да оказва помощ за решаването на районни спорове, за разоръжаване и като дирек в многостранния международен ред ". Министърът заявява, че Берлин е подготвен на разговор, и показва вяра, че доверието ще бъде възстановявано " малко по малко ", в случай че Москва желае това.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР