Мария още не може да осъзнае, че Путин е нападнал

...
Мария още не може да осъзнае, че Путин е нападнал
Коментари Харесай

Защо много гърци подкрепят Русия?

Мария още не може да осъзнае, че Путин е нападнал Украйна. 29-годишната московчанка, чието име е променено по нейно предпочитание, живее от три години в Солун. Тя следва право, омъжена е за грък и публично е записана в Гърция - както още към 15 000 руснаци.
" Религията ни свързва "
Връзката сред двете най-вече православни страни е обичайно близка. Мария е учила гръцки в университета в Русия. Тя не е изключително вярваща, само че въпреки всичко като православна християнка се усеща в Гърция по-малко непозната, в сравнение с в другите елементи на Европа. " Религията ни свързва, в това число в културен проект. Пътувала съм доста и знам, че в случай че искаш да живееш в чужбина, би трябвало да се адаптираш. Докато тук промени съвсем не се постановат. "

Икономическото състояние в Русия се е влошило доста след началото на войната, споделя Мария. " В Москва затварят магазини. Няма задоволително медикаменти. " Много от роднините на Мария са напуснали Русия - родителите ѝ са съумели да минат границата и в този момент са в Литва.

Мария няма подозрение - Путин е подготвен на всичко в устрема си да резервира властта. Поради това и не вижда никакви вероятности за себе си в родината. Пропагандистката медийна система и все по-строгите държавни ограничения против инакомислещите към този момент са разрушили и последната ѝ вяра, че нещо може да се усъвършенства, признава Мария. Тя не може да разбере за какво доста хора в Гърция имат проблем с това да осъдят Русия за войната против Украйна: " Наскоро един грък сподели, че в Русия всичко било добре. Опонирах му и му обясних по какъв начин наподобяват нещата в реалност. Той обаче отхвърли да ми повярва. "

Над половината гърци са срещу доставките на оръжие за Киев

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис следва курса на Европейски Съюз за поддръжка на Киев в битката против Москва. Гърция е доставила оръжие на Украйна. Но както демонстрират настоящите изследвания - над половината от гърците не поддържат политиката на своето държавно управление. Макар че украинските бежанци се посрещат с отворени прегръдки в Гърция, доста от гърците отхвърлят глобите на Европейски Съюз против Москва. Над 60 % са срещу оръжейните доставки - и виждат отговорността за войната както в Москва, по този начин и в Киев.

Една от аргументите за тази амбивалентна позиция е, че консерваторите в Гърция обичайно възприемат Русия като съдружник. През 2020 година, пет години след анексията на Крим, тогавашният опозиционен водач Мицотакис посети Москва. Там той съобщи, че връзките сред неговата партия " Нова народна власт " и партията " Единна Русия " на Путин са " връзки на доверие " и увери, че Гърция постоянно ще бъде " благонадежден сътрудник в диалозите " с Русия.
Братя по религия?
Симпатията към Русия на доста гърци се дължи най-много на общата православна религия, изяснява политологът Атанасиос Граменос. " В продължение на епохи Русия се представяше като защитничка на православните християни в Османската империя. " Въпреки че Москва в никакъв случай не е пособия интензивно, митът за огромния избавител на Изток е затвърден надълбоко в гръцката просвета. " Много от десните, в това число членове на ръководещата партия, към момента имат вяра, че някой ден Русия ще освободи Константинопол, ще го върне на Гърция и по този начин ще сбъдне фантазията за нова Византийска империя.

В другите балкански страни също се следи по какъв начин Русия се пробва да печели въздействие посредством православната религия. Това е изключително явно в Северна Македония и в Сърбия, където отношението на хората към Европейски Съюз не е еднопосочно. " Там Русия популяризира остарялата концепция за съюз сред православните страни. "

В Гърция сходно нещо би било по-трудно. Гръцката православна черква призна автокефалната черква на Украйна още през 2019 година и по този начин постъпи срещу волята на Руската православна черква. Но въпросът какво се проповядва в храмовете е напълно различен: " Църквата в Гърция е отражение на обществото. Има доста свещеници, които се поддават на тайните теории. А те имат въздействие върху мнозина вярващи ", показва Граменос.
Доверието към Русия спада
Ставрос Цимас е доста наясно със благосклонностите на своите сънародници - журналистът е специалист по Балканите, Русия и православната черква. Когато става дума за Москва, левицата в Гърция към момента се опира на руската носталгия, а консерваторите - на общата религия, акцентира той. Тези сантиментални усеща обаче изясняват единствено частично за какво гръцкото население се бави с осъждането на войната, която Русия води в Украйна. " Смятам, че огромна част от гърците се притеснява, че поддръжката на глобите против Русия ще навреди на нашата страна ", споделя Цимас. И в Гърция цените на избрани хранителни артикули, както и на тока и газа са нарастнали внезапно. " Хората се боят, че ограниченията против Москва ще ги ударят по джоба. "

В политически проект обаче връзките сред Гърция и Русия от дълго време са в застой. Решаваща роля в това отношение изигра анексията на Крим и Преспанското съглашение, с което бе организиран дългогодишният спор сред Атина и Скопие за името на Северна Македония. Тогава Гърция изгони съветски сътрудници, които са се опитвали да лобират против съглашението.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР