Мария Николова и Шабан Мустафа са шампионите и в тазгодишното

...
Мария Николова и Шабан Мустафа са шампионите и в тазгодишното
Коментари Харесай

Рекордите за скоростно изкачване на Витоша оцеляха

Мария Николова и Шабан Мустафа са първенците и в тазгодишното скоростно нанагорнище на Витоша, оповестяват уредниците.

Двамата изминаха най-бързо 18-километровото разстояние от центъра на града до Черни връх. За Николова това е четвърта поредна победа, до момента в който за Шабан е девета и втора поредна. Двамата поеха водачеството още след старта пред НДК и не го изпуснаха до финала. Мустафа стъпи на върха след 1:44:55 часа, до момента в който Николова стори това за 2:14:38 часа.

Горещото време бе причина достиженията да са надалеч от поставените през 2011 върхове - при мъжете 1:36:45 часа на самия Мустафа, а при дамите 1:54:30 часа на Милка Михайлова, която през днешния ден финишира трета.

Надпреварата бе част от огромния състезателен празник, проведен за седма поредна година от Столична община посредством Фондация " София - европейска столица на спорта ", Български туристически съюз, Природен парк " Витоша " и Сдружение " Маратон ". Няколко емблематични събития събраха хиляди другари на планината през днешния ден на витошкия отличник.

Точно в 9:00 часа от " Моста на влюбените " потеглиха 297-те участницив в 17-ото издание на обичайното планинско тичане " Витоша Рън " - от НДК до Черни връх (2290 м) по 18-километров маршрут с 1734 метра сумарна позитивна денивелация. Стартът бе даден от Анатоли Илиев - зам.-председател на Фондация " София - европейска столица на спорта.

Веднага по-късно водачеството бе поето от Шабан Мустафа при мъжете и Мария Николова при дамите, като двамата не позволиха никой пред себе си до финала. Втори на върха се появи спечелилият от преди две години Александър Спасов, а трети бе двукратният първенец и троент вицешампион от последните три години Ивайло Атанасов. При дамите втора финишира Каролина Калибацева, а трета бе рекордьорката на трасето Милка Михайлова.

В името на върха за 17-и следващ път дистанцията с номер 17 пробяга ветеранът и победител от първото съревнование през 2007 година и по-късно първенец през 2012 Бойко Златанов. Всеки участник получи ваучер на стойност 15 лева за Лефтеровата къща в Родопите с опция да комбинира с тичане и колоездене високо в планината. Всеки сполучливо приключил в контролното време се снабди с био веган шоколад, а един от изкачилите върха завоюва по чоп състезателен часовник.

Междувременно към витошкия отличник потеглиха два туристически лъчеви похода от хижа " Алеко " и Златните мостове, а третият от с. Железница потегли в ранни зори, като по този маршрут Алеко Константинов и лекар Тантилов за първи път изкачват Черни връх.

Там кулминационна точка на тържествата по отбелязването на 128-ата годишнина на туристическото придвижване в България бе Националният туристически събор. В него участваха представители на туристическите сдружения, членове на БТС от цялата страна, както и на държавни институции, за които развиването на туризма е приоритет.

Точно в 12:00 часа бяха поднесени цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх. На витошкия отличник присъстващите няколко хиляди туристи и спортисти бяха поздравени от Анатоли Илиев и представители на останалите институции, отбелязващи празника, които отличиха призьорите в планинското тичане.

Приветствия произнесоха още ръководителят на БТС Венцислав Венев, съорганизаторите на празника от Природен парк " Витоша " и други, а министърът на младежта и спорта доцент доктор Димитър Илиев персонално връчи публично на БТС възобновения лиценз за национална организация за спортно-туристическа активност.
 Шабан Мустафа и Милка Михайлова ще нападат върха за нанагорнище на Витоша
Шабан Мустафа и Милка Михайлова ще нападат върха за нанагорнище на Витоша

Състезанието е в неделя, а стартът е на Моста на влюбените

След това за положителното въодушевление се погрижи лауреатът на доста певчески състезания Александър Александров - Алекс, програмата продължи с планинарски и национални песни и танци в осъществяване на хорове и ансамбли от цялата страна. На хижа " Алеко " по същото време гостуваше Столична библиотека със личен щанд и забавни начинания.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР