Мария Маркова от ЗПГ Климент Тимирязев“ в Сандански е сред

...
Мария Маркова от ЗПГ Климент Тимирязев“ в Сандански е сред
Коментари Харесай

Мария Маркова от ЗПГ Климент Тимирязев в Сандански се класира трета и спечели стипендия от национално състезание Практични финанси

Мария Маркова от ЗПГ „ Климент Тимирязев “ в Сандански е измежду най-хубавите млади бизнесмени в страната, тя ще получи стипендия след отличното и показване в надпреварата " Практични финаси ", което бе проведено от МОН.

Учениците на първо, второ и трето място в самостоятелното класиране на надпреварата „ Практични финанси ”, ще имат право на стипендия по наредбата за протекция на деца с изявени способности.

Михаела Калайджиева от МГ „ Д-р Петър Берон “ във Варна е първа в класирането във възрастова група VIII-X клас. Втора е Мериан Георгиева от ВТГ „ Г. С. Раковски “, Варна, е трети е Емилиян Георгиев – СУ „ Козма Тричков “ във Враца.

В екипното класиране в тази възраст преди всичко е тимът с участници Емилиян Георгиев от Враца, Лора Петранова от СУ „ Иван Вазов “ в Мездра, Мериан Георгиева от ВТГ “ Г.С. Раковски “, Варна, Михаела Калайджиева от варненската МГ “ Д-р Петър Берон “ и Явор Иванов от ПГМКР „ Свети Никола “в Бургас.

При по-големите (XI-XII клас) първа е Мирослава Вълчева – 108. СУ „ Никола Беловеждов “ в София, второ място заема Стефан Стоилов от II АЕГ „ Томас Джеферсън “ в столицата и трета е Мария Маркова от ЗПГ „ Климент Тимирязев “ в Сандански.

В екипното класиране преди всичко е тимът на Антония Колева от ПГСУАУ „ Атанас Буров “, Силистра, Марина Любенова от ПГТ „ Проф. доктор Асен Златаров “ в Бургас, Мирослава Вълчева от 108. СУ „ Никола Беловеждов “ в София, Стефан Стоилов от II АЕГ „ Томас Джеферсън “ и Чанко Върбанов – СУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ в Карнобат.

Състезателите бяха приветствани от заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова. Тя акцентира, че това съревнование насочва напъните на учениците върху усвояването на просвета на държание, метод на мислене и подходи за деяние във връзка с класическите и настоящите проблеми на ръководството на персоналните финанси, в това число и посредством потребление на новите технологии.

„ Част от компетентностите, които желаеме да построяваме, е работата в екип. Заедно с уменията във всяка съответна предметна област, младежите се нуждаят от качества, които ще им оказват помощ да се осъществят в живота и това е да могат да споделят, да чуват, да възприемат сериозно разнообразни хрумвания, да оферират и намират новаторски, практични решения, които са значими за всеки възпитаник, само че и за обществото “, акцентира Емилия Лазарова.

Това е единственото съревнование от календара на МОН, което се организира в два национални кръга. Във втория кръг, който е във формат на финансов иновационен лагер, участваха 80-те възпитаници от цялата страна, посочили най-високи резултати в първи кръг, в който се включиха общо 1318 възпитаници.

През трите спортни дни възпитаници от I и II гимназиален стадий, разпределени в две спортни групи, се конкурираха при създаването и представянето пред жури на решение на проблем за справяне с съответна житейска финансова обстановка и за взимане на финансово решение. Разпределени на инцидентен принцип в тимове от по 5 ученика, участниците работиха върху проблем, който е ориентиран към ръководството на персоналните финанси и е друг за първа и втора спортна група.

Учениците от първата спортна група разработваха идея за артикул или услуга, който/която спомага за развиването на финансовата просветеност на възпитаници от 5-ти клас, а от втората спортна група създаваха идея за цифров артикул или услуга, който/която да послужи като инструмент за повишение на финансовата просветеност на Явор (героят от показания им казус), тъй че да не изпада още веднъж в сходна обстановка.

Четвъртото издание на Националното съревнование „ Практични финанси “ бе проведено в партньорство с „ Джуниър Ачийвмънт “. Домакин на финалистите беше столичното СУ 19 учебно заведение „ Елин Пелин “, които бяха обезпечили лични преносими компютри за всички участници.

П. Петров

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР