Мария Игнатова е на корицата на новия брой на сп.

...
Мария Игнатова е на корицата на новия брой на сп.
Коментари Харесай

Мария Игнатова:Любовта се случва само веднъж

Мария Игнатова е на корицата на новия брой на сп. Eva. В едно от редките си изявленията водещата на „ Папараци – ново 20! “ споделя доколко пандемията се е отразила и трансформирала методът й на живот, какви са проблемите на актуалния свят и какво е за нея. Част от изявлението вижте тук, а цялото изявление четете в октомврийския брой на сп.
-Да стартираме от форсмажора, неизбежно е. Как се оправи – и се справяш – с него?
-Събитията не ме завариха неподготвена и не трансформираха метода ми на живот. Доста по-рано направих доброволния избор на по-съзерцателно и мисловно битие и пренаредих целите си. Разбира се, давам си сметка, че последствията от протичащото се засягат всекиго. Не съм хранила илюзии, че ще станем „ по-добри “ – Чомски към този момент ни предизвести за това. (Смее се.) Човечеството се е изправяло пред доста по-тежки тествания и по-добри не сме станали. Станахме капризни, забравихме, че живеем по-добре от всеки път, и резултатът е налице. Глобално. Тепърва ще се постанова да вземаме сложни решения и да приемем, че никой не знае дали ще бъдат верни или не. Дори огромните модерни мислители са комплицирани в някаква степен.
-Поддържаш ли някакви теории на конспирацията? Че вирусът не съществува и е изобретен от някакви високи мисловни кръгове за лишаване на свободи?
-Не, несъмнено. Теориите на конспирацията са един от страничните резултати. Те се хранят от несигурността, фрустрацията и тревогата във времена на рецесия. Много ми се желае хората да схващат, че тревогата и страхът са обособени неща – първото е като че ли непрестанно положение без обект, а второто има съответен подобен. Най-общо хората имат потребност да си обяснят необяснимото и взривът на подправените вести и тайните теории сега е напълно логически. Не без общителното съдействие на цифровия свят, несъмнено.
-Как би дефинирала главния проблем на актуалния свят?
-Много просто – технологиите и науката еволюираха скокообразно през последните двайсетина години, само че не и човечеството. Не сме подготвени да получаваме и да отсяваме безкрайния поток от информация. Хората избират това, в което към този момент имат вяра. Фалшивите вести се популяризират в пъти по-бързо от същинските. Цели генерации към този момент излагат живота си (или по-скоро живота, който биха искали) на показ – напълно непринудено, без да се замислят. Мигновеното задоволство (или instant gratification) от валящи сърчица се трансформира във всекидневна нужда – и преди да си схванал, към този момент самичък не можеш да отговориш на живота, който проектираш в мрежата.
Източник: hotnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР