Мария Габриел ще е патрон на випуск 2024 на френския

...
Мария Габриел ще е патрон на випуск 2024 на френския
Коментари Харесай

Мария Габриел избрана за патрон на випуск 2024 във френската школа за новия световен елит

Мария Габриел ще е патрон на випуск 2024 на френския Национален институт за обществена администрация (INSP), научи импровизирано “24 часа ”.

 

На 15 февруари българският вицепремиер и външен министър ще изнесе лекция в Париж пред ученици на школата, която приготвя фрагменти за международния политически и стопански хайлайф, потвърдиха от нейния екип.

 

Според формалната информация от уеб страницата на института, който е правоприемник на Френското национално учебно заведение по администрация (ENA), учредено от военачалник Шарл дьо Гол през 1945 година,

 

някогашният ни еврокомисар е 17-ият патрон

 

Изискванията за банкет в института са извънредно високи, конкуренцията е голяма, а приключилите го се задължават да служат на страната най-малко 10 година Смята се, че в този вид висши образователни заведения попадат най-хубавите от най-хубавите.

 

Студентите също вземат участие в избора на патрон на всеки випуск, който минава през няколко кръга. Обикновено това е персона, която има доста сериозен принос в европейското създаване и която е известна със своята ангажираност с полезностите на европейската общественост.

 

Преди Габриел на формалната покана за патрони на випуските са се отзовали 4-ма министър председатели, 2-ма президенти и 4-ма външни министри. Сред тях някогашният президент на Франция Валери Жискар д'Естен, някогашните министър председатели на Люксембург Жан-Клод Юнкер, на Испания Филипе Гонзалес и на Португалия Марио Соареш, ексвъншният министър на Франция и някогашен еврокомисар няколко мандата Мишел Барние, някогашният вицеканцлер и външен министър на Австрия Йошка Фишер. (Пълния лист виж в инфографиката.)

 

Новото име на френското учебно заведение за администрация е от януари 2022 година, а седалището му е в Страсбург. Институтът основава новия френски публичен пример за набиране, в началото и продължаващо образование на висши ръководители и държавни чиновници.

 

Мария Габриел ще е патрон на випуск 2024, който се образова в програмата за напреднали европейски проучвания. Тя съществува от 2005 година В нея селектирани участници развиват деен разговор с европейските водачи,

 

с цел да станат част от мощна професионална мрежа и да схванат главните провокации и принадлежности на Европейски Съюз. През 2024 година програмата ще следи всички горещи събития в политическия календар освен на Европа, само че и на света. Участниците в нея са фрагменти с разнороден опит и народност от Европейски Съюз и трети страни. Могат да аплайват експерти от висок сан в областта на публицистиката, ръководители на бизнеси, представители на национални профсъюзи, висши държавни чиновници, политически съветници, откриватели.

 

Випуск 2024 година, чийто патрон е Мария Габриел, включва 46 души - 25 мъже и 21 дами. Сред тях са шефове на огромни предприятия и стартъпи, банкови мениджъри, в това число от Европейската капиталова банка, представители на огромни адвокатски адвокатски фирми и прокурори, висши чиновници в жандармерията и армията, ръководители на дирекции в министерства, чиновници от администрацията на национални парламенти, ръководители на задачи в Европейска комисия, синдикални водачи, академични преподаватели, публицисти.

 

Сред тематиките през 10-те месеца на образованието са войната в Украйна и нейното отражение върху Европейски Съюз, акцията за идните избори за Европарламента, номинацията на новите водачи, които ще управляват съюза през идващите години, съставът на новата Европейска комисия, президентските избори в Съединени американски щати, които ще имат голямо отражение в целия свят. Целта е учащите се да схванат по какъв начин се вземат решенията в съюза и през какви оспорвани диспути се стига до тях, да вникнат в главните европейски политики, както и в характерните особености на обособените членки.

 

Подготовката ще включва доста симулационни игри и извършения, както и визити на европейските институции и срещи с водачи. Участниците в програмата ще имат и симулация на договаряния, каквито се водят по време на Европейски съвет.

 

Обучението тази година е разграничено на 10 месечни модула с друга дълготрайност. Всеки от тях ще включва тематичен съставен елемент, който ще разреши по-задълбочено проучване на дадена област. Шест модула ще се проведат в Париж, един в Страсбург, един в Брюксел, един в страна членка или прилежаща на Европейски Съюз страна - като част от образователно пътешестване на целия випуск и един финален модул в към двадесет европейски столици. В тематиките ще бъдат включени значими и дискусионни въпроси като подвижността и миграцията, енергийните и климатичните провокации, европейската сигурност пред лицето на новите закани, обществена Европа, европейско опазване на здравето и доста други.

 

От основаването на програмата през 2005 година до момента са подготвени

 

над 750 души от съвсем 50 националности

 

След лекцията на 15 февруари бъдещият български министър-председател Мария Габриел ще дава отговор на въпроси на участниците.

През 2023 година Френският народен институт за обществена администрация предлага 15 интернационалните стратегии, всяка от които разрешава задълбочаване на знанията и уменията, свързани с тематиките на ръководството и трансформацията на национални и европейски обществени действия.

 

Целта на школата е да усили разнообразието при назначение на лица на високи обществени длъжности, да модернизира стратегиите за образование и да усъвършенства равнището на приобщаване в сплотената елитна общественост от ученици на ENA.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР