Мария Габриел официално оттегли кандидатурата si за премиер с първия

...
Мария Габриел официално оттегли кандидатурата si за премиер с първия
Коментари Харесай

Елена Дариева: Свидетели сме на надпревара кой да излезе виновен за отиването на предсрочни избори

Мария Габриел публично отдръпна кандидатурата si за министър председател с първия мандат, връчен от президента Румен Радев. След поръчката ѝ акад. Денков изиска единствено ротация на министър председателите.

" Когато не просто не искаш да си дружно, това беше ясно през цялото време, само че когато не разбираш, че поради позицията, на която са те поставили гласоподавателите, ти си дружно с подарена власт, се стига до такива обстановки. Няма метод в политиката някой дефинитивно да се откаже от властта, която са му дали гласоподавателите. Това е алената линия в политиката. Ако това го направиш, по-късно може да си вървиш ", разяснява политологът доцент Татяна Буруджиева пред Bgonaiar.

Тя акцентира, че в политиката няма безкрайни дарове и не може да се желае 70-80% власт, а едни избори ще дадат опция гласоподавателите да дефинират кой какъв брой власт заслужава.

" Промени постоянно има на едни избори. Дали първият и вторият ще останат първи и втори, в никакъв случай не са с едни и същи депутати като численост. Както върви политическият развой, борбата за второ-трето-четвърто място ще бъде доста жестока ", чака доцент Буруджиев.

Социологът Елена Дариева изрази мнение, че е най-малък шансът за съглашение и идващ кабинет в границите на това Народно заседание. Тя уточни и аргументите за неуспеха на договарянията - асиметричното равнище, с което са влезнали двете обединения в диалозите, воденето на диалози през медиите, непрекъснатите ултиматуми.
" Политическата логичност е предварителни избори. Въпреки че политическата логичност е това, което блестящо отсъства последния месец. Не чакаме да се харесват, а да подсигуряват постоянно ръководство, което да не ни отдалечава от стратегическите цели за страната ", съобщи Дариева.

Очакванията ѝ са политическите кавги да доведат до отлив на гласуващи.

" Партиите с твърди ядра виждат интерес да смъкват изборната интензивност. Това има отрицателно въздействие върху цялото общество, в случай че изберем идващото Народно събрание при ниска интензивност, това се отразява на легитимността на самия парламент. Имаме знак " отчаяние от личната политическа мощ " - от него ясно се вижда, че делът на разочарованите след ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са почти равни, разочарованието е най-високо измежду гласоподавателите на Българска социалистическа партия, при която текат неподходящи процеси ", добави социологът.

Доц. Буруджиева уточни, че който не дава отговор на упованията нормално е губещ на изборите, а който дава отговор, въпреки и късно и с неточности - нормално печели.

" Най-излъгани са хората, подкрепящи ПП-ДБ, към този момент четвърта година не се провижда смяната, която ги изкара през 2020 година Когато нямаш задоволително доста легитимност, би трябвало да вървиш по различен път да постигнеш задачите си. Не може с тракане по масата и ръководство все едно имаш цялата власт ", сподели политологът.

По думите ѝ българите от дълго време не избират избавител, не чакат някой да направи " огромно цунами ", а гледат за " дребни спасителчета ".

Елена Дариева съобщи, че съгласно изследванията спада делът на гласоподавателите, които разчитат на нов политически план - през декември техният брой е бил 28%, а в този момент към този момент е паднал до 20%.

" Задълбочаващо е разочарованието и отводът от политиката. Да се разчита на твърдия електорат е губеща тактика. Нараства делът на българите, които не се усещат показани от институциите. Това са близо половината от пълнолетните български жители ", уточни Дариева.

Двете се сплотиха към тезата, че сме очевидци на конкуренция кой да излезе отговорен за отиването на предварителни избори.

И обобщиха: " Техните сметки постоянно излизат неправилни, когато пристигна денят на избори. Тънките сметки водят до дебели изненади ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР