Мария Габриел, кандидат за министър-председател, обяви в неделя следобед на

...
Мария Габриел, кандидат за министър-председател, обяви в неделя следобед на
Коментари Харесай

Калоян Методиев: ПП-ДБ стигнаха немислими нива на самоунижение с буквално публичното молене към Борисов

Мария Габриел, претендент за министър-председател, разгласи в неделя следобяд на ексклузивен брифинг, че в понеделник ще отдръпна кандидатурата си за министър председател от ГЕРБ. " Имаше диалози и през последните дни, ГЕРБ направи жест и отстъпи, уточни Мария Габриел. - Ние споделяме " не " на непрекъснатите нови условия. "
Часове по-късно министър-председателят в оставка акад. Николай Денков направи изключително послание. Той се обърна към към управлението на ГЕРБ-СДС с апел да гласоподават държавно управление с министър председател и външен министър Мария Габриел, с цел да не се „ … хвърля страната в безпорядък “. Ще имаме ли кабинет и какъв брой е неприятно да има избори… Пред ФАКТИ приказва политологът Калоян Методиев.

- Г-н Методиев, случи ли се най-страшното. И от ГЕРБ-СДС, и от ПП-ДБ споделяха, че е ужасно да се отиде на избори, тъй като България… Е, отиваме на избори. Поне такава е настройката. Та какъв брой са страшни изборите?
- Изборите са част от пътя в политиката. Чрез тях се ревизира какво желаят гласоподавателите (доволни ли са, или недоволни от нещо), санкционират едни, поддържат други, отпушва се обществено напрежение. Опитите на мозъчния концерн към ПП-ДБ да внушава, че от изборите нямало смисъл, коства колкото клетвите им: „ С Борисов в никакъв случай! “ С политически партии, избори и институции действат всички европейски страни. Точка. Парадоксът е, че кичещите се с демократични и демократични етикети са тъкмо противоположното. Това си е родна специфичност. А по отношение на това какво споделят от ГЕРБ и ПП-ДБ, мисля, че цяла България видя, че няма никакво значение. На тези хора думата не тежи. Не стават за разбор.

- Ще има ли избори „ 2 в 1 “ с европейските, или ще има изключителни парламентарни?При „ 2 в 1 “ ще се вдигне равнището на гласоподаване, тъй като кардинално европейските избори не се славят с огромно присъединяване. Но сега… За кой е по-добре това „ 2 в 1 “?
- Европейските са закрепени в цяла Европа за 6-9 юни. Поне по последни поръчки на ГЕРБ отиваме на избори. Тук към този момент идват тънките сметки по кое време на Борисов му е по-изгодно да има парламентарни избори. Дали да са „ 2 в 1 “, или парламентарните да са преди или след европейските. Калкулира си. От позиция за акция, за интензивност, за държавен бюджет е най-добре да са „ 2 в 1 “. Тоест, сега се напасват два интереса - държавният и персоналният на Бойко Борисов.

Дали ще има избори, ще сме 100% сигурни, когато и трите мандата са върнати неизпълнени в президентството.

Виждате, че ПП-ДБ стигнаха немислими равнища на угодничество с дословното обществено молене към Борисов, че са подготвени на всевъзможни разновидности за кабинет. Последните месеци все си мислим, че гаврата има край, само че от „ сглобката “ ни изненадват, тъй че чакаме трите неизпълнени мандата.

- „ Красивото лице на мафията “ или чие е „ нашето “ Министерство на вътрешните работи и министър Калин Стоянов. Това ли провокира раздор, от който няма връщане обратно?
- В никакъв случай. Нямаме концепция по какъв начин тъкмо са протекли тези договаряния. Изкарват се части от изявления, подхвърлени имена, записи, компромати, взаимни обвинения… За три седмици се сменяха всевъзможни версии. Това, което е резистентен интерес и за двете страни, е правосъдната система и регулаторите. Правителствата у нас падат като сламени колиби и са нетрайни. Другото е стабилно, тъй като се употребява като бухалка, а това, съгласно мен, е била и разправията посред им.
- Мария Габриел сподели, че отиваме на избори. Но сме привикнали Борисов да си сменя позицията. След това и Делян Пеевски сподели, че този парламент е привършен. Можем ли да сме сигурни в думите на политиците?
- Точно на тези - не можем. Има политици, за които „ да “ е „ да “ и „ не “ е „ не “. У нас са малко, само че ги има. Тези, от „ сглобката “, за последните седмици с толкоз отмятания, толкоз лъжи… Трябва да се учат като нарицателно за непоследователност.

Кандидат за министър председател да изчете подправен лист в президенството е международен принос към измамничеството.

Тя не ставаше и за министър председател. Не мога да схвана какво тъкмо споделя, с изключение на заучената фраза „ желая да съм ясна “. И следват някакви неразбираеми клишета. А оня ден затвориха студиото на „ Панорама “ единствено за нея. Кой може да го направи? Със сигурност не е тя. Държавата плаче за радикални промени.
Защо Борисов не седна да договаря, а изпрати три дами?
- Първо, с цел да се дистанцира. Постави сред себе си и водачите на ПП-ДБ свои представители. Той физически не взе участие, с цел да остане в народа чувството, че той изобщо не взе участие.

Използва дамите като бушони.

Второ, с цел да унижи другата страна. Всъщност те се самоунижиха като се съгласиха. Равен договаря с еднакъв. Ръководителите на ПП-ДБ седнаха да договарят с втория и третия ешелон на ГЕРБ. А и в ГЕРБ да преговаряш с някой различен, с изключение на с едноличния притежател на партията, е меко казано неуместно. Не споделям, че ПП-ДБ се демонстрираха като глупави, а по-скоро, че бяха заслепени от жадност за власт. - Кога Делян Пеевски разбра, че Народното събрание е привършен?
- Обяви го след конференцията на Габриел, когато тя съобщи, че през днешния ден връща мандата несбъднат и отиваме на избори. Преди това настояваше да продължи евроатлантическото болшинство, да не се хвърля страната в безпорядък и така нататък Нещо е станало през вчерашния ден към финалните договаряния.
- В същото време министър председателят в оставка Денков прикани за още диалози, само че някак думите му отиват като на молба… Това част от играта ли е…
- Не мога да съм мек и политологичен по отношение на това, което направи Денков. Използва правото си на послание, прекъсна новините по националната телевизия, само че не за държавен проблем, а да се моли на ГЕРБ да създадат държавно управление при техните условия.

Ключовите думи са проваляне, оскърбление, угодничество.

Ти представляваш страната, нейния народ, а освен себе си и желанието си за власт. С какъв престиж оставаш? Да се молиш патетично на този против който си основан и си заречен на гласоподавателите си да изчегърташ. Това би трябвало да влезе в учебниците в пасажите за позора. Нямам какво повече да кажа.
- Нови избори значи, че няма да има промени в регулаторите, правосъдната система се „ подвига на трупчета “. Това дали влиза в проектите на партиите?
- В момента правосъдната система и регулаторите се управляват главно от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Оставането на държавното управление на „ сглобката “ означаваше още повече власт за тях. Докато ПП-ДБ се правеха, че ръководят, за тези 9 месеца ГЕРБ взе Българска народна банка, Сметната палата, СОС и в огромна степен си подсигурява, че посредством тях ще си реди служебни държавни управления. Изборът за длъжностен министър председател ще е главно всред някогашни министри, депутати и висши фрагменти, назначавани от ГЕРБ. Добра смяна направиха. Добре го „ опитомиха “, с цел да изтъквам гениалните им политолози-стратези.
Също по този начин е значимо, че няма да има и длъжностен кабинет на президента Радев. Нареден ли е пъзелът с това „ отиваме на избори “?
- Предишните служебни кабинети бяха редени сред Радев и ГЕРБ. Хората се резервираха. Борисов разбра, че за него сполучливият модел е Борисов-Първанов. Дай му бизнес и работи с него. Същото стана и с Радев. Може да се договорят за параметрите на възможен длъжностен кабинет, само че към този момент Борисов е откъм мощната страна. Него го интересува главно организацията на изборите посредством Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите и както самичък съобщи на националното заседание на ГЕРБ: „ Коя компания ще ни посрещне за изборите, в случай че Национална агенция за приходите не е наш? “ Това споделя всичко! Да не забравяме, че Радев не е човек, който обича да носи отговорност, и може да откаже да назначи длъжностен министър председател, а да го трансферира на Народното събрание. Това ще е напълно нова обстановка и ще забележим по какъв начин ще се развие.
ИЗТОЧНИК: ФАКТИ>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР