Мария Габриел е нарушила Конституцията, като представи състав на правителство

...
Мария Габриел е нарушила Конституцията, като представи състав на правителство
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Габриел има само един ход - да се оттегли и да не се стигне до гласуване на кабинет

Мария Габриел е нарушила Конституцията, като показа състав на държавно управление с министри, които настояват, че не са давали единодушие да вземат участие в него.

Това съобщи преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова пред Nova.

" Не е възможно ти да предлагаш хора за министри, без да си получил тяхното единодушие, " сподели Киселова, само че изясни, че процедурно първият изследователски мандат се счита за изпълнен след представянето на състав на кабинета пред президента.

По думите ѝ апелът президентът да върне указа за сформиране на държавно управление, пристигнал от ПП-ДБ не е изискан.

Първата фаза на процедурата по сформиране на кабинет е завършила и в този момент на ход е Народното събрание, добави Киселова.

Във втората фаза претендентът за министър-председател би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание и по негово предложение да бъде определен Министерски съвет.

Киселова изясни, че Конституцията позволява по политически или други житейски аргументи да бъдат заменени имената на претендентите за министри.

" Да бъдат заменени от 20 членове на държавното управление 11обаче ми се коства обаче към този момент допълнително, " сподели тя.

Решението дали ще има промяна на министри е на самата Габриел и то може да се интерпретира друго.

" Но когато сменяш повече от половината, това дали е сполучливо завършил изследователски мандат? Габриел има единствено един ход. Сама да се отдръпна и изобщо да не се стигне до разискване и гласоподаване, " сподели още Киселова.

Тя напомни, че при несполучлив опит за сформиране на кабинет, следва втори с втората по величина политическа група и трети с партия по желание на президента.

След това съгласно измененията в Конституцията президентът провежда съвещания с парламентарните групи и с претендента за длъжностен министър председател.

Заради ограничавания съгласно президента избор за това кой може да е длъжностен министър председател, Киселова чака президентът даде къс период на този претендент и да го остави да се оправи самичък.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР