Мария Габриел е кандидатът, който ГЕРБ-СДС предлага да оглави евентуално

...
Мария Габриел е кандидатът, който ГЕРБ-СДС предлага да оглави евентуално
Коментари Харесай

Мария Габриел е номинацията на ГЕРБ за премиер

Мария Габриел е претендентът, който ГЕРБ-СДС предлага да оглави вероятно постоянно държавно управление, формирано с първия мандат. Това разгласи водачът на партията Бойко Борисов от пленарната естрада още при започване на парламентарния ден.

В момента тя е еврокомисар по нововъведенията, науката и културата в комисията " Фон дер Лайен ", а съгласно Борисов това са тематики, които всички партии са присъединили в предизборните си стратегии. Мандатът на Габриел в Европейската комисия изтича в средата на 2024 година

Във вторник стана ясно, че ГЕРБ ще употребява първия изследователски мандат, с цел да се опита да сформира постоянно държавно управление. С кого тъкмо ще го образува обаче не е ясно. Борисов на няколко пъти се обърна към " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и им предложи общ кабинет, само че новата коалиция отхвърли тази концепция. Лидерът на ГЕРБ посочи през вчерашния ден, че " държавно управление ще има " и е подготвен да търси поддръжка от всички партии в Народното събрание.

Коя е Мария Габриел?

Политическият ѝ опит е напълно обвързван с ГЕРБ. Още през 2008-2009 година е помощник на първите определени евродепутати от партията, а през 2009 година сама става член на Европейския парламент от листата на ГЕРБ.

Паралелно с това, тя построява и позиции в Европейската национална партия - партийното семейство на ГЕРБ в Европейски Съюз. През 2012 година е определена за вицепрезидент на ЕНП-Жени, в същата година подписва брак и с Франсоа Габриел, който е помощник на ръководителя на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол.

От 2019 година насам Мария Габриел е и вицепрезидент на ЕНП, чийто водач е Манфред Вебер - един от най-изявените поддръжници на Бойко Борисов в Брюксел.

За първи път тя стана член на Европейската комисия през 2017 година - към година след неочакваната оставка на Кристалина Георгиева (отново препоръчана от кабинет на ГЕРБ). За разлика от Георгиева - Габриел не получи вицепрезидентски сектор " Бюджет ", а " Дигитална стопанска система и обучение ", с цел да приключи към този момент преполовения мандат.

Политолог по обучение, Габриел е човек с задоволително огромен стаж в европейските институции, само че за близо 15 години остава едва разпознаваема фигура в българското политическо пространство. През 2022-2023 тя посещаваше няколко университети и учебни заведения в страната - в това число взе участие при откриването на INSAIT в София - само че рядко появяването ѝ в България се трансформира в вест.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР