Мария Габриел: Човекът трябва да остане в центъра на цифровата

...
Мария Габриел: Човекът трябва да остане в центъра на цифровата
Коментари Харесай

Мария Габриел: Човекът трябва да остане в центъра на цифровата трансформация

Мария Габриел: Човекът би трябвало да остане в центъра на цифровата промяна
В центъра на цифровата промяна желая да остане индивидът. Човекът е този, който ръководи, съобщи българският еврокомисар по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Мария Габриел взе присъединяване в конференцията „ Технологии и обединен дигитален пазар: благоприятни условия и провокации “, на която специалисти в региона показаха данни за това по какъв начин развиването на бранша трансформира всекидневието ни.

„ Затова е извънредно значимо да подчертаем, че цифровизацията в действителност е знак на нещо положително – на въздействието на новите технологии върху обществото и работните места, като един от главните мотори на растежа и конкурентоспособността на Европа “, счита българският еврокомисар. Тя даде образец с смяната в цената на бранша от 1995 до 2015 година, който е повишен 3,5 пъти, а международната стопанска система като цяло – 1,4 пъти.

„ За България би трябвало да подчертаем изключителната значимост на осведомителните и информационните технология. Най-високият напредък в добавена стойност в бранша измежду държавите-членки на Европейски Съюз, се отбелязва в три страни и аз се гордея, че България е една от тях, наред с Люксембург и Полша “, акцентира Мария Габриел.

Според нея би трябвало ясно да бъде откроено позитивното влияние на цифровизация в съвсем всеки бранш на стопанската система и обществените услуги. „ Всичко това може да разреши методът, по който се проектира, създава и доставя всеки артикул да бъде усъвършенстван “, добави Габриел. Но наред с изгодите от цифровата промяна тя посочи нуждата от ясно осъзнаване на провокациите и рисковете, които тя носи. „ Несъмнено тематиката за цифровите умения и образованието ще бъде една от водещите. Разбира се, тематиката за сигурността и нейното кибер измерение придобива изключително огромна значимост “, счита Габриел.

Тя добави, че методът на Европейски Съюз по отношение на цифровизацията е учреден на полезности – неприкосновеността на персоналните данни, недискриминация, отворена търговия, достолепие и правдивост. „ Затова Европейски Съюз сътвори най-високия стандарт за отбрана на персоналните данни “, аргументира се Мария Габриел.

Модератор на полемиката беше Цветан Цветанов, ръководител на ПГ на ГЕРБ и ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред. Пред участниците той акцентира, че в Европа има към 80 млн. жители, които нямат обикновени знания, свързани с новите технологии.

„ На всички е ясно, че сега най-големият дефицит е този на квалифицираната работна ръка. Точно тук напъните, които ще вложат Европейска комисия и всички държави-членки на Европейски Съюз, са свързани с увеличението на качествата на всички, които се нуждаят от това, с цел да може те да отговорят на условията на новите работни места “, разяснява той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР