Мариупол от самото начало е бил обречен на пълно унищожение.

...
Мариупол от самото начало е бил обречен на пълно унищожение.
Коментари Харесай

Мариупол: Отмъщението на Путин за 2014 година?


Мариупол през цялото време е бил жертван на цялостно заличаване. Съдбата му очевидно е била предначертана поради омразата на Путин, който се чувствал персонално афектиран от събития, разиграли се през 2014 година.

Дълго време украинските, се намираха в безизходна обстановка – без всякаква помощ извън. Въпреки това се отбраняваха самоотвержено. “Не получаваме поддръжка, нито помощ, нищо. Но всеки един от нас се бори с превъзхождащите ни руснаци ”, сподели преди дни лейтенант Иля Самойленко.

Днес 264-ма от тях попаднаха в съветски плен - след цели 11 седмици на блокада. Мариупол е в съветски ръце. Триумф, за който Кремъл заплаща висока цена и който в очите на целия свят е по-скоро проваляне, в сравнение с победа.

Мариупол - град воин

Мариупол се трансформира в знак на украинския дух на увереност и опозиция пред лицето на съветската експанзия. Още при започване на март украинският президент Зеленски назова Мариупол “град воин ” - купа, давана единствено на градовете в Съветския съюз след Втората международна война. По това време в Мариупол към този момент нямаше вода и електричество, храната беше на привършване и хиляди цивилни бяха починали.

и популяризира лъжата, че офанзивата е била инсценирана от самите украинци. Стотици цивилни, които се криеха в театъра на Мариупол, а измежду тях и значително деца, също починаха при ракетен обстрел.
Редакцията предлага
Малкото останали живи се скриха в подземията на завода “Азовстал ”, а съветският президент Владимир Путин разгласи по националната телевизия, че ще обсади завода и няма да разреши “дори муха да излети оттова ”.

Заканата на Путин провокира вълна от взаимност и поддръжка за батальона “Азов ”, който отбраняваше завода и цивилните в него. Въпреки превръщането на града им в знак, бойците от “Азов ” бяха безапелационни, че не се борят за почести и популярност. Нещо повече. Чуха се и думи на рецензия към Киев. Командирът им Самойленко сподели в изявление, че държавното управление ги поддържа единствено на думи и носи виновност за десетките хиляди починали цивилни в Мариупол.

Години на въздържан яд

Фактът, че и последният бастион на опозиция в Мариупол, какъвто беше, с ненаситност се употребява от съветската агитация. Някои крайни националистически настроения на “Азов ”, които бяха доста по-силно изразени при основаването му през 2014 година, в този момент се употребяват като “доказателство ”, че цяла Украйна се ръководи от фашисти.

Гневът на Кремъл беше ориентиран против батальона “Азов ” още през 2014 година. Тогава проруските сепаратисти, следени от Москва, окупираха локалната администрация в Мариупол, а новосъздаденият Азовски батальон беше този, който благодарение на Националната армия, съумя да ги спре. Така Мариупол остана под украински надзор.

Военни специалисти настояват, че това оскърбление е предизвиквало мощна прочувствена реакция на Путин. Из Москва се говорело, че Путин е “лично афектиран, тъй като Мариупол не минал непринудено на съветска страна ”, споделя Густав Гресел от Европейския съвет по интернационалните връзки. Именно тази персонална засегнатост предначертава и ориста на града, който очевидно е трябвало да бъде съкрушен непременно.

Цинична наслада

Още при започване на май Путин реализира военната си цел - да отвори сухопътен кулоар от Донбас до Крим. А това, че Мариупол е съвсем напълно погубен и единствено няколко от забележителностите на града още стоят по местата си, даже става мотив за цинична наслада.

Водещ в съветския агитационен канал “Russia Today ” споделил, гледайки фрагменти от разрушения град, където се откроявали силуетите на единствено две оживели черкви: “Дали това не значи, че и Бог е с нас? ”.

*****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР