"Марица" разследва: 10 млн. са щетите от липсващите досиета Служителите

...
"Марица" разследва: 10 млн. са щетите от липсващите досиета Служителите
Коментари Харесай

Розалия Джинева: Не плащайте на посредници за купуване на...

"Марица " проверява: 10 млн. са вредите от изчезналите досиета

Служителите на Национален осигурителен институт вършат обзор на документите за пенсиониране, а когато се купува стаж по законноустановения ред, това става единствено с заплащане по банков път, изясни шефът на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт Розалия Джинева. И прикани хората да не се подлъгват да броят пари кеш на външни консултанти, които оферират посреднически услуги при пенсиониране.

Джинева твърди, че сега вътре в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт работата е проведена по този начин, че да няма пробойни. На входа с билет от електронно устройство като в банките системата разпределя посетителите случайно на инцидентно гише. Така се изключва опцията те да избират кой чиновник да работи по преписките. Отново на инцидентен принцип системата избира инспектор, а след това - още един, който е трето равнище. След него данните минават и през началника на Пенсионното.

В по-далечно минало, когато са пенсионирани хората с изчезналите към днешна дата досиета, системата е била по-проста и е имало благоприятни условия за повече пробойни.

И сега се случва в Национален осигурителен институт да идват хора, които са плащали на консултанти да им изплатят изчезнал стаж. Придумвали ги с мотив, че дори една цифра да сгрешат в документите и платежните, парите им ще идат другаде.

Законно застрахователен стаж може да се купи в два случая - за времето, в което лицето е следвало във висше образователно заведение, постоянна форма, и в случай че не му доближават до 5 година стаж, а към този момент е настъпило времето за пенсиониране. Ситуацията се обяснява от чиновниците на Пенсионното. В случая със следването лицето получава уверение от вуза за интервала, в който е било студент, и го показва в Национален осигурителен институт. Оттам се засича интервалът - нормално 4-5 година След това сумата се внася по банков път. База за размера <210> е актуалният най-малък застрахователен приход за самоосигуряващи се.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР