Мариноването е начин за консервиране на храна с помощта на

...
Мариноването е начин за консервиране на храна с помощта на
Коментари Харесай

Ето защо никога да не изхвърляте водата от киселите краставички

Мариноването е метод за консервиране на храна благодарение на оцет и термична обработка. Този метод на консервиране на продуктите е един от най -старите способи за предпазване и консервиране на храни.
Обикновено мариноваме гъби и зеленчуци /най-често краставици, червен пипер, цвекло, тиква/, малко по-рядко плодове, месо и риба. Туршията се прави от оцет, захар, сол и вода и по-късно се вари. Мариноването също е обвързвано с потреблението на характерни подправки - да вземем за пример бахар, чесън, копър и дафинов лист. Добавяме ги към зеленчуци, месо, гъби и риба.
Влиянието на маринатата върху хранителната стойност
Маринатата не унищожава минералите /определено количество може да изтече по време на термична обработка/ и не унищожава доста витамините, които участват в консервираните артикули. Но варенето унищожава всички съставки, които не са устойчиви на висока температура /например ензими/.
Когато търсите информация за свойствата на кисели артикули, можете да попаднете на спорни данни. Някои източници сочат, че киселите зеленчуци имат удобен резултат върху организма, защото имат алкализиращи свойства. Свойствата на киселия артикул се дефинират от съставките на самата туршия.
Традиционните маринати на основата на спиртен оцет имат подкисляващ темперамент. От друга страна, маринатите, приготвени с ябълков оцет, имат алкализиращ резултат върху организма.
Зеленчуците, мариновани в ябълков оцет, подкрепят храносмилането и понижават риска от газове. В същото време те са нискокалорични и имат характерен усет и мирис.
Всичко изброено до тук важи с цялостна мощ и за маринатата на киселите краставички. И знаете ли за изгодите от нея?
Този сок е неповторима енергийна напитка. Защото съдържа калциев хлорид, който успокоява крампите и мускулните конвулсии.
Освен това, маринатата оказва помощ и при махмурлук. Туршиите имат свойството да потискат признаците на тежък махмурлук след огромно невъздържание с алкохола с помощта на балансирането на електролитите в тялото.
Водата от киселите краставички оказва помощ при разстройство и стомашно-чревни проблеми. Оцетът е необятно прочут със свойството си да успокоява раздразнените вътрешности. Той е сполучлив при разстройства и по тази причина водата от киселите краставички съдържаща оцет е доста потребна при диарии.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР