Мариал от Люксембург, Мартин от Холандия и Джордж от Кипър

...
Мариал от Люксембург, Мартин от Холандия и Джордж от Кипър
Коментари Харесай

Трима европейци се „заселиха” в музея в Монтана

Мариал от Люксембург, Мартин от Холандия и Джордж от Кипър се настаниха тези дни в Историческия музей в Монтана. Тримата европейци действително не са в постройката, събрала предишното на северозападния район, само че техните лица и усещанията им от България са измежду експонатите в музейната зала. Инициативата с облиците на чужденците е част от осведомителната акция „ Човешкото лице на културното завещание “, проведена от Представителството на Европейската комисия /ЕК/ в България и Министерството на културата във връзка Европейската година на културното завещание. Целта на акцията е да насочи вниманието към разговора на културите в обединена Европа.

 choveshkoto_lice_es_montana201807b

В рамките на акцията са снимани и интервюирани жители на 27 страни членки на Европейски Съюз, които живеят у нас. Пощенските картички с облиците на тези хора и споделените от тях усещания за страната, ще бъдат раздавани гратис и ще разкриват метода, по който чужденците възприемат европейското културно завещание и близостта на народите от Евросъюза, разясни доктор Ваня Иванова – шеф на музея в Монтана, който е сътрудник на самодейността. Всеки културен институт, участващ в акцията, получи от Европейска комисия картички с лика на трима разнообразни европейци, дружно с пояснителен афиш и специфична подложка, в която картичките да бъдат изложени.

Чрез обществените медии акцията ще предизвиква жителите да посетят определените музеи и да научат повече освен за историята на България, само че и да съберат разнообразни външни гледни точки към българската просвета и взаимоотношенията й с културите на другите страни в Европейски Съюз. Инициативата ще усили и посетителите в музейните експозиции и изложбени зали в Монтана, считат специалистите. В края на годината музеите сътрудници ще осведомят Министерство на културата и Представителството на Европейска комисия за броя на раздадените картички и за своите наблюдения за отзивите на хората.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР