Марбургският вирус е един от най-опасните известни патогени. Съобщава се

...
Марбургският вирус е един от най-опасните известни патогени. Съобщава се
Коментари Харесай

Тревога в Екваториална Гвинея заради Марбургски вирус

Марбургският вирус е един от най-опасните известни патогени. Съобщава се за инфекции и налични смъртни случаи от дребната африканска страна Екваториална Гвинея, заяви DW.

В Екваториална Гвинея е зародила болест, с извънредно рисковия вирус Марбург. Според Световната здравна организация (СЗО) и държавното управление на Екваториална Гвинея, намираща се на западния бряг на Африка, минимум девет души са умряли в провинция Кие-Нтем, откакто са били инфектирани с патогена. Смъртните случаи са регистрирани сред 7 януари и 7 февруари т.г., изясни министърът на опазването на здравето Митоха Ондо’о Айекаба. Разследва се и „ подозрителна “ гибел на 10 февруари т.г.
След съвещания със СЗО и Организация на обединените нации, Екваториална Гвинея издаде „ здравно предизвестие “ за Кие-Нтем и прилежащия окръг Монгомо.

„ Екипи са ситуирани в засегнатите региони, с цел да открият контактните лица “, споделиха от СЗО. Хората, показващи признаци на болестта, би трябвало да бъдат изолирани и да им бъде оказана здравна помощ. Твърди се, че повече от 4000 души към този момент са сложени под карантина.

Изключително висока смъртност

Вирусът Марбург идва от същото семейство патогени, както вируса Ебола. Предава се от прилепи на хора и се популяризира вторично, посредством пряк контакт с телесни течности, повърхности и инфектиран материал.

Симптомите на болестта включват висока температура, диария, отмалялост и мощно главоболие. Според СЗО смъртността е до 88 %. Все още не съществуват утвърдени ваксини или медикаменти против вируса Марбург.

Марбургският вирус е следен за първи път през 1967 година, в лабораторията на фармацевтичната компания „ Хесен “, Марбург, откъдето е получил и името си. Патогенът е пренесен в Германия от Уганда, с заболели тестови маймуни.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР