Маратонките на Nike, с които Елиуд Кипчоге бяга под 2

...
Маратонките на Nike, с които Елиуд Кипчоге бяга под 2
Коментари Харесай

Последните рекорди в маратона - технологична революция или усърдни тренировки?

Маратонките на Nike, с които Елиуд Кипчоге бяга под 2 часа в маратона, провокираха сериозна дискусия. Според специалисти от Световната атлетика те дават непочтено преимущество, а кениецът не устоя и най-сетне изрече своето мнение по въпроса - съгласно него тези маратонки не дават непочтено преимущество на спортиста, а съставляват резултат от развиването на технологиите в спорта.

“Няма нищо непочтено. Тренирах интензивно. Не можем да отхвърляме, че технологиите се развиват. Трябва да го приемем. Във Формула 1 “Пирели” доставя с гуми всички отбири”, само че “Мерцедес” е №1. Защо? Заради мотора, поради пилота”, разяснява Кипчоге.

В момента специалисти на Световната атлетика ще преглеждат случая с маратонките, защото точно със същия модел обувки сънародничката на Кипчоге Бригид Косгей усъвършенства международния връх в маратона на Пола Радклиф, откакто бяга 2:14:04 часа.

Какво е преимуществото на “технологичните” маратонки пред употребяваните до неотдавна? Изработени са от карбонови влакна, позволяващи с 4% по-бързо тичане. Подметката им е голяма и с изрязана вътрешна част, а под меката са ситуирани две пружиниращи плъгини. Те подкрепят бягането, подобрявайки всяка една крачка на спортиста.

Правилата на Световната атлетика гласят, че спортистът може да бяга необут или даже с една маратонка, само че обувките му не би трябвало да бъдат направени по метод, даващ на спортистите преимущество, което ощетява конкуренцията.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР