Мануела Горсова все още не може да говори, но разбира

...
Мануела Горсова все още не може да говори, но разбира
Коментари Харесай

14 години след трагедията: Какво се случва с Мануела Горсова...

Мануела Горсова към момента не може да приказва, само че схваща всичко, което й споделят.

„ Мечтая Мануела да проговори! “, това съобщи пред „ Телеграф “ преди време татко й Красимир Горсов. Мечтата му към момента не се сбъдва, само че положението на 30-годишната към този момент жена постепенно се усъвършенства. Злощастният й татко всеки ден е до нея и с часове й приказва, а тя просто дава знак с очи, че го схваща.



Смачканият до неразбираемост джип на първенеца Стависки



Хондата, в която е била Мануела, наподобява на консерва след удара



Почерненият татко на Мануела Красимир Горсов



Къщата на фигуриста в Царево пустее.



Стависки, очевидно напълнял, в компанията на цигуларя Васко Василев и жена си Албена Денкова

Историята на щерка му Мануела потресе цяла България преди 14 години, когато на 5 август 2007 година международният първенец по фигурно пързаляне Максим Стависки, качил се пийнал зад кормилото, премаза с джипа си „ Хамър “ младото момиче и приятеля й Петър.

Инцидентът стана на един от острите завоите край река Ропотамо, покрай Приморско, станал прочут и до през днешния ден като Завоя Стависки. Момчето не оживя, а Мануела с години е в будна кома. Младата през днешния ден жена продължава с рехабилитациите. Осъзнава всичко, което се случва към нея, и се е научила да поддържа връзка с най-близките си.

Когато й зададат въпрос, тя мига веднъж за „ да “ и два пъти за „ не “. От време на време даже се усмихва, което дава вяра на фамилията й, че нещата, въпреки й постепенно, се усъвършенстват. Баща й Красимир е неразделно до нея, майка й Диана също оказва помощ.

Семейството претърпява сложни моменти, само че са сплотени и не оставят щерка си. „ Ще бъда най-щастлив, в случай че Мануела проговори. Мечтая това да се случи, тъй като имаме толкоз какво да си кажем. Ако се случи – ще е най-щастливият ден в моя живот след нейното раждане “, споделя преди време пред „ Телеграф “ бащата Красимир Горсов. Мануела прекара дълго и скъпо лекуване в клиника в Израел, след което рехабилитацията й продължава у нас.

Баща й, който е посветил целия си живот на нея, твърди, че у нас Мануела получава най-хубавото допустимо лекуване. Лекарите вършат всичко по силите си, рехабилитаторите доста я обичат и от сърце се грижат за нея. Баща й по този начин и не може да елементарни на кънкьора Маским Стависки и постоянно приканва не публицистите, а Стависки да пита по какъв начин е Мануела! Той е безапелационен, че фигуристът не е оказал помощ с безусловно нищо. Платил е единствено това, което е бил наказан от страната, само че нищо повече. “Нека Господ да го съди “, споделя Горсов.

Самият Стависки от години не се е появявал в региона, където направи злополуката. Имотът му в Царево, който се прави оценка на 1 млн. евро, пустее. Сега Стависки прави частни стратегии за млади фигуристи в Москва и обитава в по-голямата част от времето си в съветската столица. Много му оказва помощ и брачната половинка му Албена Денкова, която е неразделно до него след нещастието преди 14 години и безусловно го поддържа.

В края на май фотография на Стависки се появи в инстаграм профила на един от най-хубавите му другари – цигуларя Васко Василев. На фотографията театралничат фигуристът и брачната половинка му Албена, прегърнати от Васко Василев. От нея ясно се вижда, че тогавашната форма на първенеца е останала надълбоко в предишното. Той е очевидно напълнял най-малко с 20 кг. Въпреки това за него се знае, че вce oщe yчacтвa в шoy пpoгpaми зaeднo c Aлбeнa.

Двукратният международен първенец по фигурно пързаляне Максим Стависки катастрофира край Приморско в неделя на 5 август 2007 година към 19,45 часа. Катастрофата става, откакто изпуска десен завой с висока скорост край моста над река Ропотамо. Всъдеходът на международния първенец „ Хамър “ смазва други две коли, в които пътуват младежи. Проверка с дрегер е открила съществуване от 1,2 промила алкохол в кръвта му. По-късно кръвната проба регистрира, потвърждавайки съществуване на 1,1 промила. Останалите проби на другите водачи не демонстрират приложимост на алкохол. Партньорката на Стависки – Албена Денкова, се е намирала в София по време на злополуката. По-късно излиза наяве, че първенецът пие чаша домашна ракия, преди да се качи в джипа си към Бургас и минути по-късно катастрофира. Участниците в злополуката са джип „ Хамър-3 “ със софийска регистрация, ръководен от Максим Стависки, движещ се от Приморско по посока Созопол, лек автомобил „ Ауди “ – А 4 със софийска регистрация, ръководен от 34-годишната Гергана Шекерджиева от София, движещ се от Созопол по посока Приморско, и лек автомобил „ Хонда Сивик “ със сливенска регистрация, ръководен от 23-годишния Петър Петров от Сливен, движещ се Созопол по посока Приморско. В хондата на предната седалка до водача се вози Мануела Горсова. Приятелят й умира на място, а тя остава в кома и до през днешния ден. В хода на делото излиза наяве, че секунди преди злополуката Стависки е бил спрян от полицейски патрул на КАТ и бил предизвестен да не кара рисково и да не заплашва придвижването по пътя. Униформените обаче не са го ревизирали с дрегер, защото очевидно не изглеждал да е пийнал.

Убиха предприемача, който избави живота на момичето

Бизнесменът Петър Христов – притежател на една от огромните компании за произвеждане на млечни артикули у нас – „ Лактима “, бе разстрелян през януари 2018 година. Покойният предприемач е един от хората, на които Мануела дължи живота си. Христов поема напълно издръжката и лекуването на момичето в Израел. Плащал е по над 1500 $ дневно в клиниката, където младата жена бе на лекуване. Правел го е от положително сърце, твърди бащата на Мануела, и е упорствал за даренията му да не се разчува, написа vijti.com.
Застрахователят отхвърли да заплаща щетите
Застрахователната компания, към която фигуристът Максим Стависки е имал подписана наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “, дълго време отхвърляше да изплати вредите на Мануела Горсова. Застрахователите отказваха да изплатят сума за лекуването на момичето, мотивирайки се, че за него са събрани средства от дарения. Според съда фактът, че има налични събрани дарения, с които се е лекувала Мануела, не освобождава от отговорност причинителя и неговия осигурител. Магистратите решиха, че не би трябвало да се търси произходът на средствата, а единствено да се потвърди тяхното потребление за лекуването. В съда бе потвърдено със счетоводни документи, че сумата от 189 000 $ е изхарчена за лекуването на потърпевшото момиче. Застрахователят бе наказан да преведе незабавно присъдената сума на фамилията на Мануела, а по-късно да предяви желае за нея против Максим Стависки.
Свързани вести Жестока злополука на завоя „ Стависки ” край Приморско 10 години след злополуката Максим Стависки направи признание
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР