Мануела Драганова е съосновател и на Generative Mindset International Learning

...
Мануела Драганова е съосновател и на Generative Mindset International Learning
Коментари Харесай

Как да дезинфекцираме мислите си по време на пандемията от COVID- 19

Мануела Драганова е съосновател и на Generative Mindset International Learning Center, създател на романа АНА. В тези сложни за всички ни дни, тя предлага генеративен коучинг /работа с вътрешна нагласа/ за всеки от нас. Ето какво препочва госпожа Драганова:

"Не съм специалист по медицина, нито по психотерапия, нито по опазване на здравето, само че мисля, че имам други умения, с които бих могла да оказа помощ на хората в битката против епидемията от ковид. Започнах да се занимавам с коучинг и практична логика на психиката през 2014 година. Имах достойнството и удоволствието да изучавам персонално от един от най-хубавите специалисти в Силициевата котловина, където приключих три летни курса. Това начинание ми оказа помощ да се оправя с огромно отчаяние и загуба, даде ми взор за света вътре в мен и ме научи на емпатия (способността на човек да съпреживява страстите, възприятията и мислите на другите). В резултат се роди моят разказ по действителни събития АНА, публикуван на български език през октомври предходната година. В момента аз самата упражнявам генеративен коучинг (работа с вътрешната нагласа) и съм съосновател на интернационалната платформа Generative Mindset ILC.
Както всички останали, по този начин и ние с моите сътрудници от Калифорния и Германия, неотдавна дискутирахме напрегнатата интернационална конюнктура по отношение на пандемията от COVID-19. Решихме, че в изискванията на изключително състояние, наш дълг е да предприемем съответни дейности в интерес на обществото и на човечеството, съобразено със обстановката в съответната страна, в която се намираме. Ето за какво аз написах тези къси рекомендации за всички, които с изключение на ръцете си, биха желали да дезинфекцират и мислите си. Надявам се те да са потребни на най-малко един човек, който още на следващия ден да се почувства по-добре.

Д-р Любомир Канов: Важно е да се предпазят медиците и лечебните заведения от ковид

Обикновено хората имат умения да се оправят със напрежението в кратковременен проект, изключително в случай че имат ясна последна цел – избран период, резултат или различен аршин. Продължителното напрежение обаче може да бъде доста рисково за човешкото здраве и да докара до физическо, ментално и прочувствено безсилие. Доказано е, че стресът въздейства отрицателно върху положението на имунната ни система и готовността на организма ни да се бори с вирусите. А на въпроса какъв брой и по какъв начин въздейства, дано се доверим на мнението на международните специалисти.

Според обява във Forbes на Фабиан ван дер Берг от 2016 година:
“Ако непрекъснато изпитвате отрицателни страсти, ще бъдете подложени на стрес, а когато изпитвате стрес освобождавате кортизол (основния хормон на стреса). Кортизолът има най-различни резултати, в това число върху имунната система. Той визира избрани стволови кафези, които предизвикват промени в мозъка. Увеличава риска от психологични болести като тревога и меланхолия, редуцира живота и ви направи по-слаби като цяло.”

Aмериканския биолог и създател на книгата “Биология на убежденията” лекар Брус Липтон твърди:
“Стресът предизвиква 90% от болесттите, в това число сърдечни болести, рак и диабет. Когато човек се опасява, мозъкът му освобождава хормони на напрежението (кортозил, норепинефрин и хистамин), които блокират процеса на напредък на клетките и попречват имунната система.”

С други думи: Негативните страсти и страхът от ковид са по-смъртоносни от самия вирус.

Следователно, по пътя на логиката, с цел да оцелеем и да се оправим оптимално добре с изключителната обстановка, ние би трябвало да вземем ограничения и да се постараем да понижим равнищата на стрес, с цел да засилим имунната си система Трябва да се научим да дезинфекцираме освен ръцете си, ами и мислите си, тъй като СЪЗНАНИЕТО И ТЯЛОТО СА ЕДНА СИСТЕМА.

Добре, само че по какъв начин да стане това? Как да бъдем положителни, до момента в който новия ковид COVID-19 обгръща земното кълбо, а дружно с него се популяризират безпокойствие, неустановеност и негативизъм?
Тук идва нашата роля като коучове, които работят с вътрешната настройка и мотивацията на хората. Предлгам ви къса рецепта с “витамини за съзнанието”, посредством която да се справите по-успешно както с форсмажорните условия, по този начин и с личностните си провокации. Практика демонстрира, че неведнъж най-трудните обстановки оферират капацитет за най-голяма позитивна промяна. Възползвайте се.

Клиничен психолог: Използвайте времето за личностно развиване, вместо да се чувствате като пандизчии

И по този начин, щом съзнанието и тялото са една система, то бихме могли да използваме мислите си в да поддръжка на организма ни в битката с вирусите. Как? Като пренасочим фокуса си от отрицателните прочувствени положения към позитивните такива, чрез къса Рецепта с витамини за съзнанието:

1. Благодарност
2. Грижа за себе си
3. Хигиена на връзката
4. Устойчивост и отговорност
5. Мечтаене и дълготрайно обмисляне
6. Добри вести

1. БЛАГОДАРНОСТ

Благодарността трансформира фокуса от недоволствата и терзанията към хубавата страна на живота. Тя носи мощен прочувствен заряд и е мощен витамин за имунната система.
Ето лесна и бърза техника за създаване на положителна вътрешна настройка. Сутрин, когато се разсъните, не бързайте да включите тв приемника или телефона си, с цел да се информирате за COVID-19, а останете няколко минутки в леглото си и си помислете “Кои са трите неща, поради които се усещам признателен през днешния ден?”.
Идеята на тази техника е първата страст, която изпитате щом се разсъните, да е признателност към Вселената или Бог за това, което озарява и осмисля живота ви. Дезинфекцирайте мислите си още от ранна заран с цел да помогнете на имунната си система да се бори с вирусите.

2. ГРИЖА ЗА СЕБЕ СИ

Защо е значимо да се грижим за себе си? Спомнете си инструкциите при полет със самотет: “в случай на дехерметизация, сложете кислородната маска първо на себе си, а след това на съпътстващите ви лица.” Ако вие не сте добре, по какъв начин ще можете да помогнете на останалите? Не единствено, че няма да можете, ами вероятността да се превърнете в задължение за близките е огромна. Затова, апелирам ви, погрижете се за себе си! Погрижете се както за физическото си здраве, по този начин и за менталното, а в случай че имате потребност от помощ за каквото и да е – просто я поискайте, човешко е. Използвайте самоизолирането в тази изключителна обстановка да се обърнете във вътрешността към себе си, да подредите мислите и целите си.
Например, запитайте се по какъв начин се обръщате към самия себе си, когато водите вътрешен разговор? Критично? Мило? Никак?
Пробвайте най-малко за един ден да се обръщате към вътрешното си “аз” като към някой, който същински обичате и почитате. Поиграйте си със съзнанието, може да ви хареса. Ние всички живеем в две действителности – едната е вътре в нас, а другата обгръща взаимоотношениата и връзката ни със света към нас. Не бива да неглежираме едната за сметка на другата.

Д-р Веселин Герев пред novini.bg: Пийте "конферентно кафе " с другари онлайн против напрежението от изолацията

3. ХИГИЕНА НА КОМУНИКАЦИЯТА

Хигиена на връзката с външния свят...? Да, звучи комплицирано, само че в действителност е доста просто. Ако сте изправени пред алтернативата да си споделяте с някой, който непрекъснато се оплаква или с различен, който ви окуражава, вие кой вид бихте предпочели?
Помнете, че по този метод предпазвате и вашата и тяхната имунна система от стрес.
Усмихвайте се повече, дори да е на мощ. Според проучване на Университета в Канзас даже и подправената усмивка понижава кръвното налягане по време на стресови обстановки. Изпробвайте няколко минути терапия с комизъм в YouTube. Трудно е да не се усмихнеш, до момента в който гледаш обичано занимателно видео. Опитайте се да задържите фокуса си върху позитивните неща в живота, с ясното схващане, че това е потребно за вашето здраве. Помнете, че оптимистите са по-издържливи при стрес.

4. УСТОЙЧИВОСТ И ОТГОВОРНОСТ

Сега е идеалният миг да се опитате да си изградите резистентност към стресови обстановки. Ако съумеете, това качество ще ви е от голяма изгода за в бъдеще, доста откакто паниките ви около COVID-19 са от дълго време минали.
Първата крачка е да приемете, че смяната е част от действителността, неизбежна е. Или както споделят мъдрите хора “единственото несъмнено нещо в този живот е промяната”. Това е ситуацията. Но в същото време несигурността от смяната покачва равнищата на безпокойството и основава боязън. Как да противодействаме на напрежението?
Като поемем надзор върху всичко, което зависи от нас. Свършете дилемите, които сте отлагали и е допустимо да извършите в този момент. Предприемете действителни дейности по съществуващи проблеми, не се надявайте да те изчезнат или да се разрешат от самосебе си. Четете. Усъвършенствайте се. Практикувайте рефрейминг (перефразиране) – да вземем за пример вместо да се ядосвате на задръстването на светофара, оценете обстоятелството, че можете да си позволите персонален автомобил, където да прекарате няколко спомагателни минути в успокоение, слушайки приятна музика.
Устойчовостта е композиция от надзор и отговорност, по тази причина поемете отговорност за постъпките си. Дръжте на думата си. Помнете, че хората, които управляват ориста си, се усещат по-силни и са по-стабилни при стрес. Но в същото време бъдете наясно със сериозността на обстановката. Проявете отговорност към себе си и близките, бъдете дисциплинирани и не се поддавайте на стадното възприятие за суматоха.

Психолог: Социалната изолираност ни свърза

5. МЕЧТАЕНЕ И ДЪЛГОСРОЧНО ПЛАНИРАНЕ

Мечтаенето и дълготрайното обмисляне са популярен имуностимулатор, скъпа витаминова бомба за организма.
Чуйте обръщението на Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март от преди няколко дни:
“Тази вечер, преди да заспите, помислете за деня, в който ще се върнем на улицата. Как ще се прегърнем още веднъж, по какъв начин ще ни зарадва да идем дружно на пазар. Да си представим по какъв начин ще пием кафе до бара, ще беседваме, ще се снимаме един до различен. Как всичко сега ще бъде спомен, само че самата нормалност ще ни се стори непредвиден и прелестен подарък. Всяка секунда ще стане драгоценна. Къпането в морето, слънцето до късна вечер, залезите, виното, смехът. Отново ще се смеем дружно. Сила и геройство. Скоро ще се забележим.”
Представихте ли си към този момент по какъв начин се смеете дружно с най-близките си хора? Ако не, направете го. Можете даже да пандизите очи и да се потопите в този благополучен миг. Как се почувствахте?
Ето и още една игра за съзнанието. По някое време в бъдещето светът ще стартира да се възстановява и животът ни ще стане по-спокоен. Ние всички ще се усещаме доста по-добре и още веднъж ще имаме цели и планове, за които да се вълнуваме.
Сега си представете, че сме превъртяли времето и сме месец март 2021 година. Какво бихте желали да има в живота ви тогава, което го няма в този момент? Формулирайте задачите си положително - “какво искам”, а не отрицателно - “какво не искам”. Представете си го в детайли. Почувствайте го. Измислете проект по какъв начин да го постигнете.
Много е значимо да си поставите бъдещи цели, тъй като това ще увеличи мотивацията ви за оцеляване, ще ви извади от клещите на напрежението и ще извиси кръгозора ви над ежедневните проблеми и проблемчета. Стимулирайте въображението си, с цел да стимулирате и имунната си система.

6. ДОБРИ НОВИНИ

Моля ви, споделяйте всяка добра вест! Светът има потребност от оптимизъм с цел да се оправи с епидемията. Споделяйте и се радвайте. Правете положително, това безотказно отклонява вниманието от напрежението и ускорява имунната ви система. Дарявайте, помагайте, бъдете благи, обадете се на околните си другари и им кажете нещо хубаво. Сега имаме време за всичко това.

В целия свят се взимат изключителни ограничения, които неизбежно ще дадат позитивен резултат в битката за преодоляване на пандемията. Рано или късно рецесията ще отмине, ние ще се оправим, и тогава ще би трябвало да свършим още доста, доста работа. Погледнете обратно във времето и си дайте сметка какъв брой шеметно са се развили технологиите през последните десетилетия. А това значи единствено едно, че на човечеството ще му се наложи да израстне в нравствен проект, с цел да се резервира салдото в природата ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР