Мантра (от санскарски - разсъждение, казване) е свещен химн в

...
Мантра (от санскарски - разсъждение, казване) е свещен химн в
Коментари Харесай

Какво са мантрите

Мантра (от санскарски - размишление, казване) е заветен химн в индуизма и будизма, който изисква тъкмо възпроизвеждане на звуците, които го сформират. Обикновено една мантра е композиция от няколко звука или думи на санскрит.

В този случай всяка дума, сричка или даже обособен тон на мантра може да има надълбоко религиозно значение (например една от най-известните мантри - свещеният тон Ом в някои религиозни и метафизичен учения се смята за композиция от три звука А, У и М, всеки от които, от своя страна, има разнообразни смисли и тълкувания ).

Мантрите имат ведически хиндуистки генезис, едвам по-късно възприети в будизма и джайнизма. Мантрите постоянно се съпоставят с молебствия и заклинания. Те също са в основата на трансценденталната медитация.

Свещеното значение на мантрите

 Мантра

В индуизма се счита, че всички звуци и думи, употребявани от хората, показват въздействието на мозъка върху материята. Ако думите се употребяват и провеждат от човек, който има знания по този въпрос, тогава могат да се образуват по този начин наречените " думи на силата " или " изречения на силата ". Такъв човек е бил именуван мантракара (от санскарски - създател на мантри) в антична Индия. Свещените текстове съдържат доста велики мантри, най-великата от които е думата " Ом ".

Мантрата не е молитва тъй като това, което е значимо в мантрата, не е толкоз смисъла, колкото точното възпроизвеждане на звуците.

Индусите имат вяра, че е избрана форма на тирада, която има доста влияние върху мозъка, страстите и даже върху външни обекти. Идеята че избрани думи и изречения могат да бъдат еднообразно ефикасни, се основава на убеждението, че всяко придвижване е съпроводено от тон, макар че доста придвижвания в природата издават звуци, които не се чуват от човешкото ухо. Нещо повече - тези звуци в действителност са думи или изказвания, чието значение може да бъде разбрано единствено от познаващия - в този случай е допустимо разбирането на " съвършената връзка " или преодоляването на " универсалния език ". Освен това, в сходство с обстоятелството, че в действителния свят функционалността предхожда структурата, изречената дума се предшества от мисълта, която, от своя страна, е креативната мощ.

Същността на мантрите съгласно ученията на йога

Мантрата е техника за контролиране и конфигурация на мозъка. Има доста мантри, всяка от които има свои лични характерности, темп и резултат. При произнасянето на избрани звуци тялото резонира с избрана периодичност. Комбинацията от звуци, периодичност и темп на думите води до променено положение на съзнанието.

Крайната цел на пеенето на мантри

 Mантри

Когато пеем мантра, ние възпроизвеждаме вибрациите на Безкрая, които са отвън времето и пространството. Тя е израз на тези трептения с една дума. Първо го вършим умишлено и на глас, а по-късно въображаемо. Ако ритъмът на повторението е верен и сме изцяло съсредоточени, тогава повторението става от единствено себе си и вие просто слушате. Вътрешната тишина идва, когато егото млъкне. Умът вибрира безшумно в съвършена естетика с безкрайното Аз. Тишината е изпълнена с осцилация " Анахат ".

Когато постигнете съвършенство в практикуването на мантра, сходно на музикант, който владее инструмента си, вие ще можете да извлечете наслада, излекуване, съчувствие или всяко друго положение като това.

Вижте още:

- Василиевите молебствия оказват помощ при магия;

- Какво е Киприянова молитва.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР