Манолова се срещна с розопроизводители на масиви край Карлово Омбудсманът

...
Манолова се срещна с розопроизводители на масиви край Карлово Омбудсманът
Коментари Харесай

Омбудсманът пита КЗК има ли картел при розоварите


Манолова се срещна с розопроизводители на масиви край Карлово

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по съмнение за съществуване на картелно съглашение в бранша на розопроизводството, което по думите й убива конкуренцията и смъква цените. Това заяви Манолова при срещата си с производители на рози, провела се на масив сред Сопот и Карлово в понеделник.

В събота те стачкуваха против ниските изкупни цени на розовия цвят. В отговор министърът на земеделието Румен Порожанов им даде обещание държавна помощ от 30 ст./кг на всички регистрирани производители на рози, както и приемане на Закон за розата, който да контролира сектора.

Много е стеснителен фактът, че седмици преди дейното предаване на розовия цвят и преди акцията се обяснява каква ще бъде цената, както и събитието, че тя е идентична за всички дестилерии и розопроизводители, без оглед качеството на розовия цвят, сподели Мая Манолова.

Според производителите на рози изкупната цена тази година е 2 лева./кг с наклонност да доближи 1.60 лева./кг. За съпоставяне преди години маслодайната роза се е изкупувала на цени от 4 лева./кг. Сега производителите упорстват за цена най-малко от 3 лева./кг. Причина за ниската изкупна цена са повишените площи и положителната годишна продукция през тази година, както и нерегламентиран импорт от Иран, Турция и Тунис, по думите на земеделския министър.

" Обещаната при края на акцията помощ по de minimis за розопроизводителите е по 30 ст./кг, само че може и да е повече - по 50 ст./кг ", счита Манолова.

Тя съобщи, че ще упорства земеделското министерство през общинските служби по земеделие да изпрати екипи на място за всички, които желаят да се записват като аграрни производители. " Това ще ви даде опция първо да получите финансова помощ от министерството след приключването на акцията по беритбата и второ - да можете да си извършите сдружения на земеделските производители, на розопроизводителите, с които другата година да си защитавате навреме и проведено ползите си ", сподели Манолова.

Това е малко допустимо да се случи обаче. Срокът за подаване на заявките за подкрепяне по Кампания 2018 без наказания изтече на 15 май. От 16 май до 11 юни земеделските производители могат да подават заявки, като за всеки отложен ден търпят глоба от 1%. Приемането на заявките също по този начин е обвързвано с куп условия и набор от документи, които би трябвало да извърши фермерът. Освен това се прави така наречен чертаене на парцелите, което няма по какъв начин да стане на полето.

В миналогодишната акция заявки за подкрепяне бяха декларирали 1164 производители на рози, като междинният размер на отглежданите от тях площи е 3.5 ха, по данни на Държавен фонд " Земеделие ".

Омбудсманът съобщи още, че е разговаряла и с управлението на Националната организация по приходите да стартират инспекции на прекупвачите, които изкупуват на цена под 2 лева, а при открити нарушавания да бъдат налагани съществени наказания.

" Според мен няма по какъв начин страната да избяга от отговорност, да не застане зад тила ви и да не ви поддържа, в един толкоз значим за вас миг. Става дума за отрасъл, който е обичаен за България, който е лицето, обликът на страната ни. Прекрасно е, че една от атракциите на европредседателството бе килимът от рози, който показахме на чужденците, тъпо е, че напълно безусловно сме на път да потъпчем един от най-красивите знаци на страната ни - българската роза ", сподели Мая Манолова.

В тази връзка тя уточни, че е извънредно време страната да сътвори правила за сектора, като одобри в най-кратки периоди Закон за розата, както и да се намеси против вноса на артикули, които замърсяват и компрометират българското розово масло.

По-късно омбудсманът се срещна и с розопроизводителите от община Стрелча, които заплашват с поредна обсада на пътя към Панагюрище.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР