Манила, столицата на Филипините е град на контрастите. Небостъргачи, издигащи

...
Манила, столицата на Филипините е град на контрастите. Небостъргачи, издигащи
Коментари Харесай

Как живеят хората в най-претъпкания град на планетата?

Манила, столицата на Филипините е град на контрастите. Небостъргачи, издигащи се над бедните квартали, предприемачи в скъпи костюми, както и превъзходна, само че и безусловно недостъпна медицина. Манила е като градът на бъдещето. Бъдеще, в което планетата страда от претъпканост и луксът съжителства с последна беднотия. Как наподобява животът в най-гъсто популации район на света?
 Снимка 279122
Източник:

Пропуснати благоприятни условия

В столицата на Филипините живеят повече от 1,7 милиона души. На пръв взор в това няма нищо извънредно. Площта на града обаче е единствено 38,5 квадратни километра и по този метод гъстотата на популацията доближава 43 хиляди души на един квадратен километър!

Всъщност Манила е част от огромна агломерация, която включва 16 града. Около 15 милиона филипинци живеят в мегалополиса, а общо в агломерацията над 24 млн. души. Въпросната дребна Манила е културен, исторически и политически център на страната. Между другото, това не е единственият рекордьор по претъпканост в страната. Първите 4 места в класацията на международните градове с най-висока плътност на популацията са заети от Филипините

Историята на района е много забавна. През 13 век тук поражда индийският щат Маджапахит. Държавата е известна с това, че съумява да спре експанзията на Монголската империя в архипелага. През 15 век Манила е превзета от султаната на Бруней. През 16 век районът е колонизиран от испанците. А в края на 19 век Испания губи войната от Съединени американски щати и отстъпва островния архипелаг на американците.

След Втората международна война и независимостта Филипините станаха втората най-бързо разрастваща се стопанска система в Азия, след Япония във връзка с растежа. На страната беше предсказвано необикновено богато бъдеще. Благоприятен климат, висока плътност на популацията и финансова поддръжка от Съединените щати.

Това бъдеще обаче бе " пропуснато " от диктатора Фердинанд Маркос, който ръководи страната цели 21 години. Неговото ръководство се характеризира с заграбване, корупция, кланова система, жадност за персонална власт, абсолютизъм, несполучливи промени. Има даже легенда, че той е политикът, намерил и присвоил съкровища, плячкосани от японската войска по време на Втората международна война.

Режимът пада с боен прелом през 1986 година Филипините, които можеха да станат водеща стопанска система в района като Япония или Южна Корея, в този момент не се разграничават от прилежащите Индонезия и Виетнам и са измежду тези, които догонват другите " азиатски тигри ".
 Снимка 286338
Източник:

Как живеят хората в Манила?

Въпреки че Филипините са бедна страна, статутът на столица дава на Манила доста преимущества. Туристите идват тук за историческо завещание, банкери и бизнесмени се откриват във финансовия център. Между другото, градът не е най-големият в страната, съвсем 2 пъти по-нисък от прилежащия Кесон Сити, някогашна столица на страната.

Манила обаче повече наподобява на характерен азиатски град. Поради високата плътност на популацията се следят екологични проблеми. Река Пасиг, която разделя столицата на 2 елементи, е приета за една от най-замърсените в света. Няколко дребни реки са биологично мъртви. Във водата има доста битови и промишлени боклуци.
 Снимка 249394
Източник:

Градът се намира в по този начин наречения " тихоокеански огнен пръстен ". Природни бедствия от време на време удрят района: трусове, урагани, наводнения.

Според формалните данни 22% от популацията живее под прага на бедността. Но бедността е постоянно срещан проблем във Филипините. Ако оценим Брутния вътрешен артикул по паритет на покупателната дарба на глава от популацията, да вземем за пример в България той е 28 000 $ (12 340 щ.д. Брутният вътрешен продукт на човек по номинал), до момента в който Филипините разполагат единствено с 10 000 $ по ППС (3500 щ.д. на човек от популацията по номинал).

В страната няма наложителна минимална работна заплата. Средно филипинците печелят 32 000 песо (около 520 евро). Заплатите обаче се разпределят извънредно неравномерно. Обслужващия личен състав, да вземем за пример, получават единствено 7 хиляди песо (около 115 евро) и са принудени да печелят спомагателни пари някъде другаде.

Какво можете да си купите с тях и какъв брой коства животът в столицата?

Чужденците, живеещи в Манила, означават, че дребна стая в града може да бъде наета за 4-5 хиляди песо на месец.Разходите за комунални услуги са още половината от тази сума. Покупката на на ниска цена апартамент с една спалня коства приблизително 2,5 милиона песо. Само богатите жители могат да си го разрешат.

Чужденците означават, че филипинските семейства постоянно са огромни: 8-10 деца в едно семейство се смятат за норма. В страната няма гратис опазване на здравето. Дори в държавните клиники банкет при терапевт коства 400-500 песо. В същото време частната медицина в Манила е приета за една от най-хубавите в Югоизточна Азия.

Атмосферата на града е типична за целия азиатски район: тапи, опашки, необикновен звук. Животът кипи в близост, " викачи " притеглят както могат минаващи хора, като чувството за безпорядък може внезапно да се появи. За разлика от това в офисните квартали всичко е умерено. Има характерен градски живот - с работа по график, липса на туристи и малко звук.
 Безкрайният град: Най-големият мегаполис на планетата
Безкрайният град: Най-големият мегаполис на планетата

Жителите на Голямо Токио надвишават 38 милиона души - по какъв начин живеят хората там?

Доволни ли са филипинците от живота си? Сухите цифри демонстрират, че като цяло островитяните са доста по-щастливи от българите, да вземем за пример. Според класацията на страните по " показателя на щастието " Филипините са на 60-то място (България е на 85 място за 2022 г.).

Какво повлиява върху този индикатор? Може би от тропическия климат. Без студена зима и сняг, настроението незабавно се усъвършенства и можете да живеете на плажа. Или може би локалните поданици просто имат по-ниски разбирания и упования за витален стандарт.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР