Манфред Вебер, водещият кандидат на Европейската народна партия за председател

...
Манфред Вебер, водещият кандидат на Европейската народна партия за председател
Коментари Харесай

Оформя се анти-Вебер фронт след евровота

Манфред Вебер, водещият претендент на Европейската национална партия за ръководител на Европейска комисия

Манфред Вебер е лицето на партията, спечелила най-вече гласове на изборите за Европейски парламент. Но неговата позиция е извънредно несигурна.

Лидерите на Европейски Съюз се събират в Брюксел по-късно през днешния ден, с цел да обсъдят резултата от вота и съперничещите си претенденти за основните постове в блока. Очакват се дълги договаряния за позициите, включващи и нов ръководител на Европейската комисия. Европейските избори доведоха до един по-фрагментиран Европейски Съюз, тъй че намирането на консенсус може да се окаже по-трудно, в сравнение с в предишното, написа Военновъздушни сили.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Манфред Вебер, водещият претендент на Европейската национална партия за ръководител на Европейска комисия – или шпиценкандидат, ще срещне компликации, откакто неговият блок се сви от 217 на 180 места в 751-местния парламент, макар че има поддръжката на немския канцлер Ангела Меркел.

Либералите нападат

В понеделник набралите сили либерали поведоха акцията против Вебер, изстрелвайки първите патрони в борбата за най-желания от основните постове в Европейски Съюз, написа Рolitico. " Ясно е, че считаме претендентът на ЕНП за изцяло дисквалифициран. Ще застанем с цялата си тежест, с цел да балансираме или с френски претендент, който може да е договарящият от Европейски Съюз за Brexit Мишел Барние, или с различен, който във всеки случай ще бъде по-близо до центъра на гравитация на новия Европейски парламент и надалеч не толкоз вдясно, колкото по-рано ", разяснява Паскал Канфан, №2 в листата на партията на френския президент Еманюел Макрон " Република, напред! ". Същевременно Макрон е споделил на Меркел, че Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), към който се причисли " Република, напред! ", би трябвало да взе участие интензивно в процеса по избирането на новия ръководител на Европейска комисия.

В момента погледите са ориентирани към новата центристко-либерална коалиция, водена от Макрон и от холандския министър председател Марк Рюте, която евентуално ще изиграе значима роля в оформянето на новия Европейски Съюз. Катрин де Вриес, професор от Свободния университет в Амстердам, показва пред Financial Times, че либералите и техните съдружници ще опитат да изложат своята интерпретация на условията за европейски ръководители, с цел да се вземат поради резултатите от евроизборите, когато се избира идващият ръководител на Европейска комисия, защото инерцията е за " зелените " и либералите, до момента в който дясноцентристите губят позиции.

Оспорване на превъзходството на ЕНП

Макрон от дълго време е песимистичен по отношение на механизма на " шпиценкандидата ". Европейският съвет, който има пълномощията да номинира ръководителя на Европейска комисия, предизвестява, че не е безусловно привързан с този механизъм, съгласно който водещият претендент на групата, способна да получи поддръжката на Народното събрание, би трябвало да бъде определен за ръководител на Европейска комисия.

Анализатори се сплотяват към мнението, че решаващо в оспорването на превъзходството на ЕНП при основните постове в Европейски Съюз ще бъде каква договорка може да реализира новата демократична група с другите партии, в това число социалистите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР