Мандрите са почти изцяло български, с две гръцки и едно

...
Мандрите са почти изцяло български, с две гръцки и едно
Коментари Харесай

Топ 30 на производителите на мляко, сирене и кашкавал в България

Мандрите са съвсем напълно български, с две гръцки и едно американско изключение В ход е основаването на най-големия в млечния бранш с гръцка благосъстоятелност - третият производител " Тирбул " купува втория ОМК Сред производителите на сирене и кашкавал липсва ослепителен водач, до момента в който при млякото и айряна има мощни марки
Млечните артикули, както всеки консуматор към този момент е забелязал, нарастнаха рекордно за година - с към 40% съгласно формалната статистика. По верига от аргументи: недостигащо сурово мляко с покачващи се цени, растящи разноски, липса на туристи, свито ползване.

Тук за монопол и дума не може да става - мандрите са десетки, а 30 могат да бъдат избрани като огромни за локалната действителност. В тази изключителна за производителите на сирене, кашкавал и други млечни артикули година " Капитал " прави обзор на главните играчи. Изводите са, че доминират локални притежатели, бизнесът постоянно е фамилен. Все отново има три задгранични изключения. А част от фирмите в подреждането се загатват и в кавги - дали поради противоречиво качество или пък съмнителни публични поръчки, а от време на време и с престъпни сюжети.

На този декор на пазара следва и мегасливане сред две предприятия с гръцки притежатели: сливенската " Тирбул " е пред покупка на пловдивската " Обединена млечна компания " (ОМК). Ако договорката получи утвърждение от Комисия за защита на конкуренцията, ще сътвори местен колос с годишен оборот близо 200 млн. лева
Реклама Силна конкуренция
Пазарът на млечни артикули в страната е дребен, само че конкурентен. По данни на агростатистиката през 2021 година млекопреработващите компании в страната са 244, като броят им даже отбелязва 1% нарастване по отношение на миналата година.

Някои компании работят единствено със сурово фермерско мляко, освен това българско, други влагат и вносно, както и изсъхнало или съсредоточено. Част от мандрите създават и млечни, и имитиращи артикули, като настояват, че вършат това в обособени предприятия или цехове, както изисква наредбата.

По данни на агростатистиката производството на някои съществени млечни артикули понижава през 2021 - при бялото саламурено сирене спадът в количествата е с 6%, при кашкавала - с 4%. Окуражително е, че производството на саламурени имитиращи артикули с вложени растителни мазнини също понижава - с 5.1%.
Големите - все по-големи
През 2021 година общата стойност на продажбите от млекопреработвателните предприятия е 1.07 милиарда лева без Данък добавена стойност, което е с 3.6% по-малко по отношение на година по-рано. Но огромните 30 компании от бранша в класацията на " Капитал " имат общи доходи за предходната година над 1.2 милиарда лева и забележителен растеж 14% по отношение на 2020 година Обяснението на цифрата е, че в оборотите на част от сдруженията в класацията влизат и други действия, а освен млекопреработка - да вземем за пример импорт, отглеждане на животни, произвеждане на салами, на самун, продажба на аграрни култури и други Като цяло фирмите в топ 30 са с дългогодишна история, съвсем напълно локална благосъстоятелност, построени преди години. Една огромна група са приватизирани наследници на държавните районни поделения " Сердика ", други са почнали като дребни производители още след измененията, а трети са издигнати около присъединението към Европейски Съюз и съществуването на евросубсидии. Повечето работят за локален пазар, само че някои продават и в прилежащи страни или за " балкански " магазини в Съединени американски щати и Западна Европа.
Реклама Изненадващият колос
Лидер по доходи в топ 30 е " Милки груп био " . Компанията със притежател Поля Димитрова Пеева е производител на мляко и млечни артикули с марките " Саяна ", " На хорото ", " Наборъ ", Milki Dream, а също така търгува на едро със първични материали за хранителната промишленост - изсъхнало и свежо мляко, растителни и кувертюрни масла, какаови артикули, суроватъчен и млечен протеин концентрат, течна и суха сметана, заместители на мляко, внася също краве масло, пържилна лой, полутвърдо и меко сирене и други Според информацията в Търговския указател за 2021 година " Милки груп био " регистрира 92 млн. лева доходи от произвеждане на хранителни артикули и 138 млн. лева доходи от търговия на едро. Ако се регистрират единствено продажбите на млечни артикули лично произвеждане, компанията ще заеме второ място след " Обединена млечна компания " (която в този момент е втора).

Преди 10 години името на сдружението (тогава " Милки груп " ) беше намесено в медиите с изказвания за измами с Данък добавена стойност. По това време компанията се свързва с Брендо, като съдружници във компанията са Вилор Христович Христов и свързаната с него Поля Пеева.

Днес компанията работи под сходно име - " Милки груп био ". Има складови бази в София, Варна, Бургас, Плевен, Ямбол и Хасково. Има и дружество за млечни артикули в Хасково, създава и за марки на търговски вериги.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР