Мандра. Снимка: Искра.бг, Архив Първият форум с отворена дискусия на тема

...
Мандра. Снимка: Искра.бг, Архив
Първият форум с отворена дискусия на тема
Коментари Харесай

Заради бракониерите: Първият форум за опазването на язовир Мандра завърши със спор между рибари и ИАРА

Мандра. Снимка: Искра.бг, Архив

Първият конгрес с отворена полемика на тематика „ Опазване на природата в язовир Мандра в кратковременен и дълготраен проект. Проблеми, аргументи и решения “ приключи със спор сред риболовци и чиновници от Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури /ИАРА/ . Това съобщи публицист от Искра.бг , който участва на събитието. Срещата се организира през днешния ден в Регионалната Библиотека „ Пейо К. Яворов “ в Бургас. Тя беше проведена от Общината, като на нея участваха представители на Регионалната ревизия по околната среда и водите /РИОСВ/, ИАРА, Местната инициативна рибарска група /МИРГ/, Фондация „ Виа Понтика “, Българското сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/.

Дискусията бе като част от събитията, отдадени на Световния ден на околната среда и в нея се включи кметът Димитър Николов . Модератор на форума беше зам.-кметът Весна Балтина .

Недоволството на риболовците пристигна от обстоятелството, че от ИАРА не реагират съответно на всеки техен подаден сигнал и позволяват по този метод осъществяването на бракониерска активност в другите акватории у нас. От Местната инициативна рибарска група показаха по време на срещата:

„ Радваме се, че и други хора като нас гледат на тези езера като нещо значимо. Важно е по какъв начин ще охраняваме и съхраним това благосъстояние. Птиците и рибите са взаимосвързани. Важно е да се погрижим и за замърсяванията в Мандра, тъй като там никой не управлява фекални води и неизвадените мрежи. Вие от ИАРА желаете да ограничите любителския лов на риба, само че ние сме ви най-големия съдружник. Рибарите няма да позволен бракониерство. Служителите в тази институция работят по 2-3 години и идват нови. Основният проблем при вас е неналичието на дълготрайна визия и интерес, като всеки идващ да припознава стъпките на предходния. “

„ Най-големият ви съдружник, с цел да обявим война на бракониерството, са риболовците. Това са хората, които употребяват тези водоеми и са отишли там с безкористна цел. Подавали сме ви сигнали милиони пъти, а вие от ИАРА сте ни се подигравали. Ние непрестанно ви се обаждаме, само че вие какъв брой пъти сте реагирали…Има много наболели тематики, които може да се разискват. Рибарите са тези, които най-вече милеят за несъмнено място за лов на риба. Гледате единствено птиците, а надолу към водата не гледате. Там има риби, риболовци, въдици, приказваме за огромен бизнес и ползи. От Мандра изхранваме няколко стотин фамилии с риба ежедневно… “ , показаха от МИРГ.

„ Вие очевидно желаете да се доближите до стопанския лов на риба?! Това е рисково, в случай че изхранвате от Мандра толкоз фамилии. Значи вие правите забранен лов на риба “, отвърнаха чиновници от ИАРА на риболовците.

По време на полемиката стана ясно, че от Агенцията не осъвременяват данните си през годините и не са осведомени какви рибни запаси има в язовир Мандра. От Местната инициативна рибарска група осведомиха, че обмислят да провеждат конференция за разискване и разрешаване на проблемите на риболовците.

От Искра.бг разговаряхме с риболовци, които са на мнение, че това е следващото неефективно управление на ИАРА , което би трябвало да бъде заменено.

Можете да гледате цялата среща във видеото:

„ Нашата цел е с позициите, които заемаме, да създадем оптимални старания да съхраним това биоразнообразие. Ако засилим връзката сред нас като институции, ние ще бъдем по-ефективни в своите дейности. Има разнообразни благоприятни условия за финансиране, в това число и ние като Община можем да осигурим и да бъдем по-полезни в съхранението на цялата екосистема “, съобщи от своя страна кметът Димитър Николов.

Презентации направиха Теменужка Ценова от РИОСВ–Бургас на тематика „ Биологичното многообразие в езерото Мандра “ и Петър Янков от Българско дружество за защита на птиците – Център „ Пода “ на тематика „ Орнитологични полезности на предпазена зона Мандра–Пода “.

Мандра е един от естествените явления и съхраняването на богатото му биоразнообразие е отговорност на всички страни, които имат отношение по този въпрос. Около това мнение се сплотиха представители на институции, неправителствени и природозащитни организации по време на среща.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР