Мандатът за съставяне на правителство беше връчен на БСП, която

...
Мандатът за съставяне на правителство беше връчен на БСП, която
Коментари Харесай

Политолог по Дарик: Пеканов би бил добър служебен премиер

Мандатът за сформиране на държавно управление беше връчен на Българска социалистическа партия, която на думи ще се опита да реферира кабинет. Темата разяснява политологът Петър Чолаков в предаването “Кой приказва ” по Дарик радио.

“От 2 октомври дублирам, че най-голяма е вероятността третият мандат да отиде в Българска социалистическа партия. Логиката, което аз защитавах, ече Радев се усеща длъжен на левия електорат. Има и друга теза, която се пази, а точно, че прокуратурата си разиграва нейни пасианси и ходове (бел. ред, казусът с NEXO). Разследването обаче си тече от дълго време и в Съединени американски щати. Разбира се, хвърлането на тази информация сигурно преследва и някакви политически цели ”, съобщи Чолаков.

“Палитрата от обвинявания по случая NEXO е пъстра. Въпросът е: какво би трябвало да се прави. В тази обстановка явно са забъркани имената на няколко политически формации- " Демократична България ", " Продължаваме промяната " и това са политически обединения, чийто най-ценен политически капитал е тяхнатарепутация. За техните гласоподаватели те са доста разнообразни от модела ГЕРБ-ДПС и заплахата за тези обединения е този скандал да ги повлече към дъното. Без да ставам неприятен оракул, мисля че прокуратурата има евентуално и други козове, само че ни се сервира на час по лъжичка ”, допусна политологът.

“Замесените обединения би трябвало да бъдат оптимално самокритични и когато става въпрос за пари,които са били дарени в тяхна изгода, въпросът е по какъв начин те да реагират. Ако произходът на тези пари е мръсен, това очерня репутацията на тези партии. Те би трябвало да помислят дали да върнат тези средства, или да ги дарят за някоя благородна идея, тъй като репутацията е най-безценното нещо ”, безапелационен бе Чолаков.

Гостът съобщи, че е обикновено политическите съперници да подлагат на критика и да се възползват от тази тематика, само че би трябвало доста да се внимава и да се придържат към обстоятелствата, тъй като това може да се обърне против тях.

" Доста сътрудници политолози, включително и аз, считаме, че въпреки България по Конституция да е република с парламентарно ръководство, тя носи значително белези от президентския режим. Парламентарната рецесия и института на служебното държавно управление вършат обаче тежестта на президента в действителната политика още по-осезаема ", означи той.

- Много е мъчно да се реализира такова единодушие в политическия хайлайф. Те не могат да се схванат за ръководител на Народно събрание, камо ли за промени в Конституцията и то в посока на президентски режим. Това е доста малко евентуално да се случи.

- Не го изключвам. Сигурен съм за това, че Пеканов би бил добър длъжностен министър председател. Служебният министър на защитата обаче бе помолен да разяснява тези хипотези и той ги отхвърли. Той показа, че се надява в скоро време тези тези да бъдат опровергани. Аз самият обаче не изключвам нов тип ляво позиционирана президентска самодейност.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР