Мандатът за правителството бе връчен днес, а с това започна

...
Мандатът за правителството бе връчен днес, а с това започна
Коментари Харесай

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха за днес, утре става ясно дали ще има правителство

Мандатът за държавното управление бе връчен през днешния ден, а с това стартира да тече и седемдневният, през който би трябвало да стане ясно ще има ли държавното управление и след ротацията. Предварителната поръчка бе повече от ясна, в случай че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не се схванат за кабинет с първия мандат, то страната отива на нови предварителни парламентарни избори. 

Въпреки алените линии, които преговорния екип на ГЕРБ-СДС, воден от Мария Габриел, сложи през вчерашния ден, заявявайки, че до 12 часа през днешния ден трябваше да стане ясно дали ще има кабинет, то първите в Народното събрание дадоха пролонгация от още 24 часа, в които да се водят договаряния

Възможността бе взета и в първите следобедни часове водачите на ПП-ДБ се насочиха към Народното събрание , където стартираха следващата порция разисквания за гарантиране на постоянно ръководство и след оставката на кабинета " Денков ". 

Коментарите и през днешния ден бяха нищожни, както и през по-голямата част от преговорния развой. Христо Иванов съобщи на влизане в Народното събрание, че от ПП-ДБ разчитат на " разсъдък и отговорност ". 

А през днешния ден излезе и всекидневен лист с имената на министрите , които вероятно биха поели отрасловите ведомства, в случай че досегашното ръководещо болшинство успее да откри път за ново държавно управление. От него стана ясно, че Тодор Тагарев няма да заема поста на министър на защитата, също така актуалните енергиен министър и учебен министър ще бъдат заменени надлежно от Жечо Станков и Красимир Вълчев. 

Друга основна детайлност, която направи усещане от предварителните имена, е, че Мария Габриел резервира поста на външен министър и ще го комбинира с премиерската роля. Николай Денков пък наподобява, че ще заеме вицепремиерския пост с сектор " Европейските въпроси ". 

Разговорите за през днешния ден са завършили около 20:00 часа, а изявления пред медиите нямаше. Двата преговорни екипи обсъждаха управническото бъдеще близо четири часа. Като опцията те да продължат и на следващия ден заран, остава отворена.

От медийни изявления стана ясно, че кадровите въпроси са били обект на спор през днешния ден поради разликите на двете партии по някои от имена от изтеклия лист. 

Според предварителната поръчка на следващия ден Мария Габриел би трябвало да отиде на " Дондуков " 2 и да разгласи пред президента финалното решение. Възможностите са единствено две - или България ще има постоянен кабинет, или отиваме на предварителни парламентарни избори.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР