Манастирите привличат все повече хора със своята история, архитектура или

...
Манастирите привличат все повече хора със своята история, архитектура или
Коментари Харесай

Прочетете това, преди да посетите манастир или църква

Манастирите притеглят от ден на ден хора със своята история, архитектура или естествените дадености на покрайнината, само че най-много с особената атмосфера, която те излъчват. Но един манастир не е елементарен музей или картинна изложба, написа.

Това е един необикновен свят и туристите, които идват в него за повече или по-малко време, е належащо да знаят главните правила на държание.

Има сентенция, че всеки манастир има собствен правилник. Действително някъде режимът за визити на елементарните туристи е по-либерален, а някои пък изобщо не одобряват такива. Но въпреки всичко има някои съществени общи правила.

Избягвайте говоренето на всеослушание, мощната музика и всяко деяние, което би пречило на молитвите и усамотението на другите. Към монасите се обръщайте с "отче " и избягвайте да ги занимавате с ненужни приказки и всемирски проблеми.

Влизането в черква по време на работа не е неразрешено, само че си коства да помним, че през това време не е позволено да се разхождате из постройката или пък да вдигате звук. Ако ви се случи да влезете, до момента в който тече службата, най-добре е да седнете или застанете откъм гърба, с цел да изчакате завършването й. Алтернатива е тихичко да си тръгнете, като отложите визитата за по-късно.

При визитата на свети места си има и дрескод. За това бъдете обичайно облечени, само че непретенциозно и без проявление на гола плът. Дори и в най-горещо време би трябвало да сте с дълъг панталон, затворени обувки, ризи и блузи с дълъг ръкав. Препоръчително е дамите да не са по къси поли (над коляното), къси панталони и ярки облекла. За неверно се смята и да вървят с потници и изкусителни бюстиета.

Духовници рядко го споделят непосредствено, само че е хубаво миряни или туристи да знаят, че в манастир не се върви с празни ръце. Особено тези, отдалечените, които постоянно посещаваме поради някоя чудотворна икона или лечебно аязмо с един-двама монаси с черкви постоянно пред прага на разрухата.

Една бутилка олио за кандилото, един чувал с картофи или с цимент да отнесем, отново ще е от помощ за монашеското приятелство. Попитайте дали нямат потребност от помощ в кухнята, в ремонтните действия или в зеленчуковата градина, в случай че има такава - още един чифт ръце в никакъв случай не са непотребни.

Ако ще спите в светата обител, то при влизане първо би трябвало да отидете в гостоприемницата и там да изчакате да ви настанят. След това е признато някой чиновник да ви заведе в храма, може да ви покаже и светините. Ако манастирът предлага и храна, не забравяйте, че то става по избран ред и е част от богослужението.

Преди да стартира самото хранене, се споделя молитвата "Отче наш ". Благословията на храната се дава от старшия свещеник, на което всички отговорят с "Амин ". В трапезариите е неразрешено говоренето и ставането от масата, преди да е обещано позволение за това.

Снимането - или възбраната за това - е друго в другите манастири. В множеството може да се снима, само че единствено извън. Ако е позволено това да се прави и в храмовете, въпреки всичко не го правете по време на литургията, изключително със мълния. Стига задачата да не е да се качат след това фотосите и видеото в православния интернет канал или страница на манастира за популяризация на мястото и прослава на Бога. Днес селфито е на мода, само че снимането на монасите може да става единствено с тяхно позволение.

Спането и храната от време на време са безвъзмездни

Спането, а някъде и храната в някои манастир постоянно може да са безвъзмездни. Но е добре, в случай че ще останете повече от 24 часа в една обител, да помогнете с работа - в кухнята, за почистване или каквото друго смирение ви дадат.

Разбира се, в едни манастир не се пуши даже на двора. Неприемливи са говоренето на всеослушание, както и изричането на всевъзможни нецензурни изрази. Употребата на алкохол отвън този, поднесен на трапезата от самите монаси, също е недопустимо. В диалозите по-добре да не се мисли за земния живот, или в случай че приказваме за него, би трябвало да бъдем по-сериозни. Но най-добре е повече да мълчим и да се отдадем на молебствия и размисъл за своя живот и греховете си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР